96434AAE-21CD-4D1F-ABE8-1783FE31B464

Vinnerhesten Rambunctious Ravin

Ros-Mari Bernhardsen eier og driver den stilige og veletablerte frisørsalongen Esperanza i Bodø. På fritiden har hun og hennes mann, Karl Andersen skapt et lite treningsanlegg for travhester på stedet hun vokste opp, på Mjønes. For 8 år siden bygde de nytt hus og for 7 år siden bygde de stall med plass til 12 hester, luftegårder og ei kupert rundløype på ca 800m.  For ca 4 år siden kjøpte samboerparet Rambunctious Ravin som da var åring. Siden har de gjort det meste av jobben med hesten selv. Den billedskjønne hingsten med lang, tykk pannelugg og kraftig man står med 13 seire på 19 starter og nærmer seg 300.000 kroner innkjørt. I V75-4 på Leangen i dag kommer hesten ut fra spor 12 over 2640 meter med autostart. Vi har tatt en prat med Ros-Mari, som har ambisjoner foran dagens løp.

Når kjøpte dere hesten og hvordan fikk dere tak i han? Min svoger er Steinar Hammersborg. Han fikk hesten på stallen som åring. Han skulle temmes og kjøres inn. Min søster, Anita Bernhardsen, sendte meg bilde av hesten på fleip med teksten «denne skulle du hatt». Jeg synes han var så fin at det endte med at jeg og min datter reiste på besøk til Anita og Steinar for å se på hesten. Jeg falt for han og det ble kjøp. Så enkelt, men så tilfeldig. Det skal også sies at Steinar, som har veldig peiling på stammer, hadde hatt både mor og mormor til denne hesten. Han visste at det var et bra slag og at spesielt moren, som han hadde i trening, var veldig kapabel selv om hun ødela mye for seg selv i løpene.

Hva skjedde så? Hesten ble stående hos Steinar frem til januar. I januar som 2-åring kom han hjem til Bodø. Vi trente på og kjørte mønstringsløp i juli og september. På våren som 3-åring sendte vi han tilbake til Steinar for banetrening og prøveløp. Han gikk prøveløp i mai og startet et løp i juni før han kom tilbake igjen. Første start i Nord Norge endte med seier, og siden har det vært et eventyr for oss.

Det er ikke så vanlig at folk i nord kjøper åringer, men det gjorde du, hvorfor? Jeg synes det er spennende og gøy med unghester. Det er noe ekstra med å ha de fra starten. Da kan man forme de selv, og det liker jeg. Jeg har som regel kjøpt åringer eller 2-åringer, blant andre Alitrix, som er søster til Ravin’s mor, kjøpte jeg som 2-åring. Ingen har vært så god som Rambunctious, men flere har vært flinke løpshester.

Hesten har vunnet 13 av 19 løp. Hvordan trenes en slik vinnerhest? Det er ikke så mye hokus pokus, han trener intervaller to dager i uka og får en joggetur utenom. Jeg prøver også å få min datter til å ri på han innimellom for å variere litt, men han er litt vel leken, så det er ikke alltid hun orker. Når det nærmer seg start bruker jeg å henge meg på Frode Hansen og Elite B.R. for å få han til å ta i litt. Han er nemlig veldig lat i trening, så han har godt av å få en blåser før han skal prestere.

Hvordan er han å holde på med i hverdagen? I hverdagen er han verdens snilleste. Ikke hingstete og bare grei. Ganske lat.

I dag jakter Rambunctious Ravin stolpe i raden hva gjelder starter i løp, men han har et prøveløp i programraden. Hvorfor? Han skulle lede volta i et løp i Harstad. Det endte med at han ble bortvist fra start og fikk 30 dagers utelukkelse. Det jeg ikke visste var at han måtte gå nytt prøveløp. På grunn av utelukkelsen og prøveløpet gikk han glipp av to løp på hjemmebanen i Bodø. Først var det veldig surt, men vi brukte tiden godt og fikk behandlet han og klargjort han til V75 i Harstad hvor han var enormt godt og vant overlegent på tross av en ganske stor galopp innledningsvis i løpet.

Dere har lang reisevei til Leangen, ca 70 mil. Fortell litt om hvordan dere legger opp en sånn tur. Vi kjørte i går formiddag. Han er vant til å reise og overnatte, da nærmeste bane for oss, utenom Bodø Travbane, er Harstad travpark. Dit er det 30 mil, og på dårlige veier bruker vi ca 5 timer dit. Vi brukte 10 timer til Trondheim og kom frem i går kveld. Hesten virker til å ha tatt turen på en fin måte. Han spiser og drikker, men det er klart at dette er en lengre tur enn til Harstad. Vi satser dog på at det ikke skal påvirke prestasjonen.  

Hva tenker du om sjansene fra spor 12 i dag? I og med at det er «sportrapp poeng» og at hesten med mest poeng får det dårligste sporet, håpet jeg egentlig at vi skulle få spor 12. Det betyr at vi har flest startpoeng i løpet. Dersom det hadde kommet en kanon «sørfra» med 2000 startpoeng, hadde jeg sett litt mørkere på oppgaven i dag. Distansen passer han bra, det er langt oppløp på Leangen, og med klaff underveis og formen på topp mener jeg han kan vinne. Han er i alle fall god nok til en trippelplassering med klaff og dagsform.

Gjør dere noen endringer utstyrsmessig? Han går som vanlig med drahette, draskylapper og vanlig vogn. Når det kommer til sko slet han med høvene i sommer og måtte derfor gå med noen spesialstøpte jernsko som han har gått på de to siste løpene. Høvene er nå så fine at han kan gå tilbake til normal balanse som er aluminium. Dette skal normalt gjøre han enda rappere i steget.