Per Anders Gråberg

Vinner P-A på direkten i lunsjen?

Onsdag er det klart for et høyprofilert comeback: Per-Anders Gråberg er tilbake i salen etter styrten på Fyn i september. Han rir én hest i lunsjen på Bro, 1 Laoch Liath i V4-2. – En veldig bra sjanse, sier P-A til ovrevoll.no.

Av: Tom W. Johannessen

LAOCH LIATH
, som trenes av Anna Klasson, gjør sin fjerde start, har så langt ikke vært på trippelen. Men 3-åringen har vært ute med mye overvekt, blir jockeyforsterket og møter det som kan se ut som blillig motstand. Blir favoritt og er ikke langt unna vinnerpaddocken. P-A Gråbergs plan var å ri én eller to hester comeback-dagen, det ble ett ritt. 
Syv måneder er gått etter styrt og nakkeoperasjon. Nå starter 2021-sesongen for kjendisjockeyen som vant sitt første løp i 1992 med Flower Thess fra Michael Kahns stall. 

OM BANEN: – Det er ikke sommerbane, men den er raskere enn den var tidlig i vinter, oppsummerer Per-Anders Gråberg. 

«SPIK»? Jeg synes det er vanskelig å finne en god «spik» i denne V4-omgangen. Men går 1 Lioch Liath (V4-2) som i de siste startene, skal det være en veldig god sjanse. Vi kommer nok bakfra i dette løpet. Det er vel 2 Scytale (V4-2) fra Nathalie Mortensen som kan se ut som en utfordrer, sier P-A Gråberg som melder seg kampklar:  – Jeg føler meg fin. Egentlig føler jeg det som jeg ikke har hatt dette oppholdet, uttaler han og er som alltid på offensiven.

VI SPOLER TILBAKE til Odense og 12. september i fjor. Her er P-As egne ord om styrten: «Olyckan skedde på upploppet. Jag skulle gå i en lucka som från början var stor men som blev mindre och mindre. Jag provade att ställa mig upp och försöka stoppa min häst men, det var för sent. Med facit i hand skulle jag kanske ha gasat istället. Hästen gick inte omkull utan ”nickar till” och jag glider jag ner och hamnar framför min häst. Hade jag haft mer fart kanske jag hade flugit längre bort från hästen men det kan man ju bara spekulera i. I alla fall svimmade jag i fallet och landade på nacken/ryggen/huvudet».

1610 FØRSTEPLASSER, 232 av disse utenfor Sverige, har Per-Anders Gråberg samlet sammen så langt. Han er 164 centimeter og rir ned til 53,5 kilo. 46-åringen har ridd løp i Polen, Tsjekkia, Tyskland, Frankrike, England, Abu Dhabi og Dubai. Pluss i de skandinaviske landene. 

EN SEIER PÅ ASCOT og triumfen på Niels Petersens Beat Baby på Meydan 22. januar 2015 er pent plassert i minneboka. Men også 52 ritt på Bank of Burden, og storløpsseire på rekke og rad, rager høyt. P-A ble Bro-champion de tre første årene fra 2016, og han ble beste Øvrevoll-jockey i 2011 og 2012. 
P-A er fra Vixsjö i Järfalla utenfor Stockholm, var et idrettstalent som ung og ble jockey «på slump». 


Hva mer? Jo, i et portrett-intervju for noen år siden skrev «Equilife»: 
He looks like a rock star. And moves like Jagger… PER-ANDERS GRÅBERG fyller 47 den 19. juli. Frankie Dettori, som ble 50 i desember, hadde Englands høyeste seiersprosent  med 24 i fjor. P-A har i opptreningsperioden vært oppe i 20 timer per uke på vei mot friskmelding. 
Over tre timers økter daglig i helsestudio er ikke småtterier. Han er, som man skjønner, god på disiplin og som han selv sier «lojal til daglige rutiner». – Han er veldig fit. Som en 30-åring. Ellers skal jeg kanskje si 20-åring? 
Det er flott å få P-A tilbake, han behøves, sier Fredrik Johansson, nå jockeycoach og tidligere toppjockey med fire Gruppe1-triumfer på CV-en. Han ble også Øvrevoll-champion i 2002 og ’04. 

* GRÅBERG: «Det går fort i løpene, man sitter på en 500-kiloshest og det går i 60-70 kilometer i timen. Jeg triggas av det, og jeg tror de flesta av oss får et kick«.

TOPPTRIO: Faksimile fra Aftenposten 24. august 2013. På Eirik Stenhaugs bilde ser vi Per-Anders Gråberg (f.v.), Fredrik Johansson og Espen Ski. Fredrik red sitt avslutningsløp, som han vant, i februar på Täby i 2014 som 42-åring. – Kroppen hadde fått nok, sier Fredrik i dag om beslutningen. Ulykken på Øvrevoll i 2. løp 8. november 2013 (Fredrik Johansson og Ferdino vant løpet) var Espens Skis siste løp i en en flott karriere. Espen ble Øvrevoll-champion for sjette gang i 2013.

* Blir Per-Anders Gråberg galopptrener når sluttstrek settes for jockeykarrieren? – Nei, det tror jeg ikke, sier han til ovrevoll.no. P-A har de siste årene jobbet som ekspert og galoppkommentator for svenske ATG ved siden av jockeyjobb og karriere. 

ENERGETIC var en topptraver, født i 1997 og død i 2019. Treneransvaret hadde stort sett Stefan Hultman. 
Startet to ganger i Elitloppet, tre ganger i Prix d’Amerique. Ble femmer i 2003 for Örjan Kihlström. 21 seire og 7,5 millioner svenske kroner innkjørt var en strålende karrierefasit. 
Mindre kjent: Per-Anders Gråberg red Energetic i åtte montéløp i 2005 og ’06. Sammen vant de tre og ble to ganger annen. P-A har i alt vunnet 17 montéløp. 

KORT OM V4 PÅ BRO PARK ONSDAG
I V4-1 har alle seks hestene vunnet. Urutinerte 3-åringer. Det skiller ikke veldig mye i formtall. Helgardering er en mulig variant. Men P-A Gråberg mener det holder med tre, han har vært i sterk uttaksform lenge. 


– Nr. 2, 3 og 4. Vinneren skal være der, sier P-A til ovrevoll.no. 
Caroline Malmborg hadde en fin vinner på Jägersro søndag i Quagmire. Hun kan kan ha vinneren igjen: 
2 Snowfoot har to av to, var veldig bra sist. – Han imponerte de siste 150. Det skal passe bedre med 1600 meter. 2000 Guineas i midten av juni er et mål. Han kjemper mot seg selv. Det har blitt mange timer i startboks. Han er mye er blitt mye bedre, men sikker på ham er jeg ikke. Funker Snowfoot, kan han vinne igjen, sier Caroline. 

Også urutinerte hester i  V4-2/V5-1: 1 Laoch Liath med Gråberg er en sannsynlig vinner, har gått med mye overvekt tidligere. Var en 43-prosenter tirsdag kveld. 
2 Scytale ser Ok ut hvis man vil gardere. Men Nathalie Mortensen, som er god til å vurdere egne sjanser, er ikke «opp»: 
– Jeg har ikke vært jättenöjd». Løpet ser ok ut, men dette er for å få et løp i kroppen. 4 Ruby Dream (V5-4) skal være en bedre sjanse. 
En «het» hest, liten som en ponni. Men hvis alt stemmer, skal dette være en god vinnersjanse. Mine hester har fått mye grunntrening
men det er selvfølgelig ingen toppform nå,sier Nathalie som hadde en toppsesong i fjor.
Elione Chaves er tilbake fra Dubai, vant to søndag, og rir nr. 7 Winchester her. Verdt en strek for dem som ikke banker Gråbergs hest. 
Ulrika Holmquist leder i Sverige med syv seire, det samme har Cornelia Hartsmar. 
Men fjorårschampion Chaves har altså startet jakten på topplassen. 
6 Skyler trenes av Sandra Brolin. Hun ligger lavt: 
– Penger er bra her, uttaler hun. 

V4-3/V5-2 er et åpent garderingsløp. – 7 Double Cash etter hvile må være et godt drag, sier P-A Gråberg som ikke tror 10 Stonefield Flyer (tre strake) er en vinner fra utvendig spor og på et høyere handicap enn tidligere. 
– Jeg kjenner 9 Jungle Dream. Ok hest, men bedre motstand og raskere bane nå. Jeg tviler også på denne, sier P-A.
Caroline Malmborg sender ut meget jevne 6 Sharp Eye som er bedre på gress, men også god på dirt. Har ikke vært helt heldig i flere av de siste startene. 
– Vi prøver med blinkers nå. Kan vinne, men det er det flere som kan i detteløpet, sier Caroline Malmborg.
1 Hypochondriac ris nå av Malva Blademo og ikke av Kaia Sofie Ingolfsland. Bør strekes, er god nok fra flott spor. 
Fersk, men veldig lovende jockey.

V4-4/V5-3 er også et løp med mange vinnerkandidater: 4 Swinging of Venice, Tarzan Melanders hest, skuffet litt sist, men kan være der igjen. Nr. 3 og 8 skal også regnes. Men draget er helt opplagt: Frontrunneren 5 Zäta har skuffet på litt upassende baneforhold. Nå skal alt passe bedre. Dette er dagens obs-hest! 14 prosent tirsdag kveld er for lite. – Kjennes «jättefin» ut i trening. 2100 hadde vært bedre, men Zäta leder lenge. Min beste sjanse onsdag, sier Sandra Brolin.