157A99FB-E294-4965-A533-A2A7AF5A1C95

Støvet fra den rosa skyen har lagt seg

De aller fleste som på en eller annen måte er involvert i travsporten har elitloppshelgen som sitt høydepunkt gjennom året. Helgen er over og vi har vært vitne til fantastiske løp og mektige prestasjoner på Solvalla – tre dager til ende. Det er akkurat som om at man svever på en rosa sky gjennom hele denne helgen og bare drømmer seg bort i Solvallas karakteristiske rosafarge som de dekorerer og pynter opp med.

Vi har vært uten publikum og med strenge restriksjoner under travkjøringene i over et år nå, og elitloppshelgen ble for andre året på rad kjørt uten den enorme folkefesten som kanskje er det beste med hele arrangementet. I år ble det dog gjort et lite unntak. Det var nemlig åtte heldige og trofaste Solvallasupportere som lagde liv på tråkka. De gikk under navnet «The Grateful Eight». Det var rørende å se gleden de viste for å få være på plass på Solvalla. De heiet og lagde så mye liv som åtte personer kan gjøre. Måtte vi være tilbake til normale tilstander neste år, slik at vi igjen kan få oppleve det berømte «bruset» fra E-läkteren på Solvalla.

Det er mange vinnere man gjerne vil nevne etter en slik helg, men for min egen del er det noen som har brent seg litt ekstra godt fast i minnet.

Det startet på fredag i speedracet for kaldblods. Ådne Odin var aldri i fare og viste sin enorme hurtighet i to heat. Killingmo-traveren var rett og slett lekker der han blåste avgårde i amerikanervogn. Ole Johan Østre var kusk bak Ådne Odin og vant løpet for andre året på rad.

På lørdag åpnet ballet med nok et speedrace, denne gangen for varmblods. M.T. Insider var i en egen klasse sammen med trener og kusk Olle Alsèn. Det var dog ikke seieren i seg selv som var mest oppsiktsvekkende, men den elleville seieregesten kusken viste frem da han passerte mållinjen. For et show!

Videre vil jeg trekke frem to damer som imponerte til de grader. Billie de Montfort er ei jernhoppe av de helt sjeldne. Den 10 år gamle hoppa som har startet 125 ganger og tjent drøye 25 millioner kroner spant til tet og var siden aldri truet. Hun vant 4-års eliten for hopper nettopp denne helgen i 2015, seks år senere vant hun igjen, denne gang «stoeliten». Den andre damen som imponerte heter ikke overraskende Wild Love. Hun har vært en periode i Frankrike og gjort det bra der. Nå var hun tilbake på Svensk mark og viste at hun virkelig har blitt herdet på Vincennes når vant Harper Hanover med 1 million svenske kroner i førstepremie på imponerende vis. Hun tangerte også verdensrekorden på 11,9/3180m.

Søndag og alle de største innslagene sto for tur. Elitkampen er alltid et høydepunkt for oss nordmenn, da vi som regel har flere kort med i leken. I år var intet unntak. Den nå svenskstasjonerte norske superstjerne Odd Herakles hadde et vanskelig utgangspunkt når han fikk tildelt spor 8, men Odd leverte et at sine desidert råeste løp da han dro fram sin sjeldne vinnerskalle og slo kloa i finnen som virkelig prøvde alt for å vinne. Kusk Tom Erik Solberg vet vi er en mann for de store anledningene, det viste han også denne gangen med sin iskalde styring. Utrolig gøy med norsk seier – også gøy for nåværende trener Fredrik «Frasse» Fransson!

Redèn avsluttet helgen med to imponerende vinnere. Først med USA-importen Sister Sledge som leverte en helt hinsides prestasjon da hun travet 09,1/1640m i fireåringseliten. Elitloppet hadde ingen klar favoritt i år og det var jevnspilt mellom flere hester, men som så mange ganger før var duoen Kihlstrøm/Redèn best og vant med 5-årige Don Fanucci Zet. Redèn leverer topphester på løpende bånd. Hestene er runde, blanke og som regel i topp skikk. Det er imponerende å se hva han og hans Team får til. At Don Fanucci er et ekte hjemmelagd produkt gjør det ikke mindre imponerende.

Men… For det er et lite men! Kjedelig nok så kommer man ikke utenom Propulsion-saken som rystet travverden i fjor. Etter at Propulsion seiret i Elitloppet i fjor kom nyheten om av hesten var nervesnittet før han ble importert til Sverige og således disket fra alle løp i Skandinavia. Saken er enda ikke ferdig behandlet og det må nevnes at det på ingen måte et sunt for sporten at treneren som står midt i en av tidenes største skandaler i travets historie, rekker å vinne Elitloppet på nytt før saken er ferdigstilt. Det vitner om store svakheter i systemet, og det er trist at en skal kjenne på dette istedenfor kun å hylle den fortjente vinneren av Elitloppet 2021!