D968D5F0-463B-467A-ACC8-2E5D81A24802

Søvik med eventyrlig stallform

Stall Søvik har hatt en eventyrlig stallform over lang tid. På tross av relativt få hester i trening vinner han løp hver uke og vi kan telle 15 seire på 31 starter så langt i år. På treningslisten kan man telle 12 hester som står oppstallet på vakre Granum Gård i Sandefjord. Vi har tatt en prat med Lars Magne Søvik om suksessen og om hans starthester de kommende dagene.

Vi kjører det klassiske spørsmålet – hva er oppskriften på en seiersprosent på nærmere 50?

Forskjellen fra i fjor er at jeg har fornyet hestemateriellet. Fått inn mye nytt og spennende å jobbe med. Det tror jeg er den største utfordringer til travtrenere, nemlig å bytte ut hestene. Ellers gjør vi i grunn ikke noe annerledes, men vi jobber på.

Når du sier vi, hvem mener du da?

Jeg har ingen faste ansatte, men Helge Skjolddal hjelper meg mye og min samboer Janne bruker all sin fritid både på hverdager og i helgene i stallen. Uten ansatte blir det mye jobbing, men neste helg skal jeg ha min første frihelg på et år, da skal jeg hjem å besøke venner og familie i Bergen. Det blir fint.  

Du holder til på Granum Gård, fortell litt om plassen

Granum er et fantastisk fint sted for hestene. Det er ro og harmoni, store fine luftegårder med grønt hvis man ønsker det. Alt er lagt til rette både med tanke på baner og prepping av de, vedlikehold og for eksempel brøyting om vinteren. Her trenger jeg kun å fokusere på hestene og det er utrolig behagelig og tidsbesparende.

Hvilket treningsopplegg praktiserer du?

Anlegget har en rundbane på 830 meter og ei treningsløype på 2,5 kilometer, så det er alle muligheter. Treningsløypa har også innlagt to bakker hvor den ene er ganske tøff og den andre er litt slakkere. Siden jeg har så få hester forsøker jeg å legge til rette for et individuelt treningsopplegg for hver enkelt. Hestene som ikke starter kontinuerlig trener jeg i mine øyne ganske hardt, mens de som går løp jevnlig fokuserer jeg mest på humør, psyke og at de skal føle seg «freshe». Ellers hender det at hestene får seg en ridetur i skogen for humørets del.

Det er viktig å holde hestene i orden, ikke bare psykisk, men også fysisk – bruker du noen hjelpemidler for å få til det?

Jeg hjelper hestene med blant annet med et Bemer dekken som jeg har kjøpt inn til stallen. Jeg føler det fungerer bra, spesielt på muskulatur, men også på ledd, da jeg føler jeg har behandlet mindre av den slags etter at jeg begynte med Bemer. Jeg vet jo selvfølgelig ikke dette sikkert, men det er følelsen. Jeg bruker også alternativ behandling av equiterapeut innimellom.

Søvik vurderer sine sjanser de kommende dagene

Force de Flandre

18.06. Løp 8, V4-4 – Axe Brogård: Vant lett sist og har et fint løp i dag. Jeg mener det er en god vinnersjanse.

19.06. Løp 7, V75-4, V4-1 – Oz: Var litt tung i kroppen sist etter en pause. Det ble kjørt for å gi hesten et fint løp. Jeg har vært fornøyd med han i trening etter sist start. Han står sjanseartet til i spor 8, men jeg føler han går ned en klasse motstandsmessig og at han kan være med å kjempe om seieren med litt tur på veien.

20.06. Løp 1, V65-1 – Bastian Lendalund: Har kun hatt hesten siden sist start. Han står fint til i førstespor, men jeg tror seieren er bortbestilt. Har god tro på andreplassen i dette løpet.

Løp 8, V5-5 – Perfect Lady: Debuterte med en femteplass. Er som de fleste andre i dette feltet veldig urutinert og kommer til å bli bedre med løpene. Hun har et fint spor og kan være trippelaktuell. Blir overrasket hvis hun vinner.  

22.06. Løp 6, V75-6 – Rano Hilda: Debuterer for meg. Har hatt henne siden sist løp. Hun har gjort det bra i Bergen og jeg er spent på om hun duger her på Østlandet. Har gjort noen endringer som jeg føler kan slå positivt ut. Hun har vært fin i et jobb og jeg håper på en trippelplass.  

23.06. Løp 8, V86-7 – Star Act: Ble hissig og skuffet litt sist. Tar av det helstengte hodelaget nå og setter på åpent. Håper han blir mer regulerbar da. Det er en fordel med sprint. Han er veldig rask fra start og jeg tror faktisk han kan få tet fra spor 7. Da kan han holde helt inn. Jeg mener han har vinnersjanse.  

Løp 9, V86-7 – Force de Flandre: Har vært fantastisk god og vi har ikke sett bunnen i denne hesten. Samtidig har hun tredoblet grunnlaget sitt på noen måneder og møter bedre hester enn noen gang. Jeg har uansett tro på henne og synes hun har en god vinnersjanse.