Ness Tjo Fryd_Tom Erik Solberg_Bjerke 12092020

Positiv energi kan gi V75-seire


For amatørtrener John Rangvalg Ness startet det ikke med travhester, men med islandshester. At det ble travhester var i grunn en tilfeldighet. Det var naboen som mente han måtte skaffe seg en. Den første travhesten var Paja Stjerna. Ei kapabel hoppe med både fart og vilje. Hun viste fine takter i trening, og innledningsvis i karrieren så det lovende ut. Hoppa vant tre av sine fem første starter! Dette var i regi Noralf Brækken. John Ragnvald forteller at hans kone gikk skolen for å bli veterinær sammen med Kristin Brækken. Det var sånn hesten endte hos Noralf i Trondheim. Etter en periode i Trondheim flyttet Paja Stjerna hjem til sine eiere. Hesten viste fortsatt fine ting i trening, men begynte å slite når hun kom på travbanen. Hun var hissig og galopperte mye. Det ble besluttet å legge løpsskoene på hylla for den fremoverlente damen. Nå var det avl som sto på tapetet.

Avkommene

Paja Stjerna har totalt 14 avkom. Hun er utnevnt til DNT’s Eliteavlshoppe og har avlet fire avkom som har kjørt inn over 600.000 kroner. Hennes beste avkom er Ness Tjo Stjerna som passerte millionen innkjørt.  Hun er mor til Ness Tjo Fryd, som hele tiden har vært i toppen i sin årgang og som fortsatt er aktiv løpshest og kommer til start på Biri førskommende lørdag. Videre har hennes avkom Ness Tjo Oda avlet bland andre kapable og Ness Tjo Odin, som også starter i V75 på Biri. Ness Tjo Brage, også avkom av Paja Stjerna er far til Ness Tjo Elnett, som allerede i fjor som 2-åring utmerket seg i mønstringsløp. Det er snakk om et slag med veldig mange gode hester.

Ness Tjo Fryd, John Ragnvald, Ness Tjo Odin

Negativ energi og innstilling er overførbart 

Det er ikke feil å si at amatørtreneren fra Suldal, nordøst i Rogaland har lyktes med hestene sine. I naturskjønne omgivelser har han nå 11 hester på stallen, med stort og smått. Når John Ragnvald snakker om hestene skjønner man at han er en mann med kjærlighet for dyrene. Han fokuserer på mer enn kun å trene. Han forklarer at å kose og dulle med hestene er viktig for han. Det er viktig at hestene føler seg gode og at de får omsorg og stell. Jeg vil at hestene skal være psykisk sterke, og jobber med min egen innstilling og positivitet. Jeg er overbevist om at energi, både i negativ og positiv forstand, overføres mellom mennesker og dyr. Jeg tror at hvis jeg sier til meg selv at min hest er den beste, så føler den det selv også. Når det gjelder treningsformer så går det i intervalltrening på en kupert treningsvei og intervalltrening i sandgrop. Jeg bestemmer tempo ut fra hvilket nivå hestene er på.

Ness Tjo Edel og John Ragnvald Ness

Hissige damer på svømming 

Ness Tjo Fryd og Elnett er to hissige damer. Førstnevnte har allerede rukket å vinne 7 av 19 løp, mens Elnett utmerket seg virkelig da hun i fjor travet 1.34,3 i mønstringsløp. Denne tiden ble ikke registrert, da den er raskere enn hva som er tillatt å kjøre i mønstringsløp. Med fare for å ødelegge beina på disse to hissige damene på harde grusveier i vinter, sendte jeg de på svømmetrening på Kløfta. Det har fungert utmerket og begge hestene har fått på seg godt med muskler i vinter. John Ragnvald er spent på Fryd som skal årsdebutere etter en litt annerledes vinter på treningsfronten. Han tror hesten kjemper i toppen på lørdag dersom de første 500 meterne av løpet går uten problemer. Når det gjelder supertalentet Ness Tjo Elnett, som går en spennende 3-års sesong i møte, betyr stammen hennes litt ekstra. Hun er nemlig etter John Ragnvald’s egenoppdrettede hingst, Ness Tjo Brage. Han måtte dessverre avslutte karrieren tidlig på grunn av en seneskade. Det er litt spesielt, for Brage og Elnett er de to mest talentfulle hestene jeg har hatt. Far og datter. 

Svært talentfull

Ness Tjo Odin, som er John Ragnvald’s andre starthest på lørdag, var tidlig et stort talent, helt til han som 2-åring begynte å slite med noe de fortsatt ikke har funnet ut av. Hesten datt ut av det og var ikke seg selv. Heldigvis ser det lysere ut nå, og han begynner å ligne det talentet jeg hadde som unghest. Fra de to hoppene Fryd og Elnett skiller han seg ut. Han er rolig, avbalansert og regulerbar å kjøre med. Å kjøre i riktig tilpasset fart er ikke et problem med Odin. Når det gjeldet løpet på lørdag skal de være gode for å slå han dersom han går feilfritt. Han virker bedre nå enn i de siste to startene som han har vunnet lett.

Tung tid

På tross av gode hester og fine resultater har det ikke bare vært en dans på roser for familien Ness og hestene. I 2019 opplevde de et forferdelig mareritt da hestene ble syke uten at de skjønte hvorfor. Det begynte med at en av hestene hadde symptomer på kolikk. Han ble bare verre og verre. Til slutt var det nesten som om at han var blind. Han gikk på veggene i boksen sin og oppførte seg helt merkelig. Vi fikk ikke kontakt med han overhodet og vi måtte til slutt ta den tunge avgjørelsen å la han slippe. Det var helt forferdelig, sier John Rangvald. Man føler seg hjelpeløs når man ikke finner ut hva som feiler hestene. En annen hest som ble syk, var Ness Tjo Edel, der magen hennes blåste opp og så ut til å være i ferd med å eksplodere. Hun måtte vi også avlive. Det er plagsomt at vi aldri fant grunnen til at dette skjedde. Vi har tatt en rekke prøver da det var mistanke om forgiftning av tungmetaller, men ingen svar har gjort oss klokere, forklarer han.

Ness Tjo Mode

I fjor kom Mode til verden. Han er Paja Stjernas siste avkom. Hun døde dessverre en dag etter følling. Mode har vi derfor flasket opp og foret til alle døgnets tider helt frem til i januar i år. Jeg har et sterkt bånd til alle hestene mine, men båndet til denne blir naturligvis noe ekstra. Vi prøvde å gi han flaske, men flasken ble straks byttet ut med bøtte. Den litt folungen slukte melka hver gang vi kom med bøtta. Han har vokst seg stor og sterk, på tross av at han ikke har drukket melk fra moren. Han fikk en ny mamma i form av ei islandshoppe, men han drakk ikke stort fra henne, så vi har gitt alle måltider. Navnet Mode kommer fra Norron mytologi. Mode var en av de få som overlevde Ragnarok, derfor synes de navnet passet til en liten kriger som Ness Tjo Mode. Håper er at han skal bli like tøff i banen som det han har vært hittil i livet.