Viking Spirit 43 Goop vinner Bjerke 100919

Penger, usynlige penger eller glansbilder?

Trav24 har ved flere anledninger tatt til ordet for at vi må ha et tilbud til de aller fleste i travsporten. Vi leser stadig meninger, enten i fagpressen, via leserbrev eller på sosiale medier. Skal vi starte med 2-åringene våre, hvor mye, hvor lang distanse, hva skal premien være osv.

Det samme gjelder definitivt også for hopper som har tjent en viss sum. Eksporten ut av landet for de aller beste er alt for høy. Det svekker ikke bare kvaliteten på spilleløpene men også norsk oppdrett på lang sikt.

Dette er ting DNT bør ta på største alvor. NM og hoppeløp med de evindelige tilleggene for de beste hoppene er en uting. Det skaper frustrasjon og negative vibber.

Jeg mener at DNT bør se på en modell for 2-årsløp, ta et standpunkt og føre den et visst antall år. Stikkordet er forutsigbarhet. Det behøver rett og slett ikke være enorme summer involvert. Men en serie og noen delfinaler. Kanskje begrenset for hester i fylket/landsdelen slik at ikke en rasker med seg alt. Dukker det opp et supertalent så vil det kunne koste mye for noen å ta opp kampen.

Er det mulig å gjøre en slik satsning og samtidig ikke la hestene få disse premiene på sitt grunnlag når de skal starte karrieren som 3-åringer? Poenget her er selvsagt en raskere omsetning av penger. Handler man inn en hest på auksjon som denne helgen så er det minimum 1.5 år til det er muligheter for innkomster av noen størrelse (om vi ser bport fra mønstringsløp). Det er rett og slett for lenge for mange. Og mange er det vi behøver å være.

F.eks. kunne man satt en begrensning på fire starter som 2-åring. En sesong som starter 1.september og varer til 30.november. En treningsperiode etter det og langt flere 3-åringer er ordentlig klare tidlig på våren slik at det blir flere gode spilleløp. 15-20.000 kroner i førstepremie i kvalløpene og delfinaler i vest, nord, og øst med 50.000 eller 70.000 kroner.

Vet man om et slikt tiltak i god tid og vet at det blir fullført i la oss si 5-7 år så blir hestene grundigere trent i forkant. Jeg vil også anta at startprosenten øker betraktelig med et slikt program. Faktisk så viser jo tall at å starte som 2-åringer forlenger en hests karriere. Så finner man selvsagt eksempler på det stikk motsatte men her er altså tanken å gjøre dette i litt kontrollerte former.

Vi påstår at det er langt bedre enn å sette en hest opp i full fart til et høyt dotert 2-årsløp og that´s it.

Foto: Trav24.no