869A73AD-FBD6-4394-8348-A91AA4B1A265_1_201_a

Hvor står montésporten nå?

Kristine Kvasnes (bilde) har virkelig gått den lange veien fra å være småjente i stallene til å jobbe seg opp via fast jobb hos bl.a. Eivind Gravdal og Geir Flåten til nå å ha tatt steget helt opp som proff med egen bedrift.

Hun er nå Topp-25 i landet. I fjor ble det hele 27 stallseire og nesten 1.3 millioner kroner innkjørt. Vi tror pilene fortsetter rett oppover for den målbeviste toppkusken. Hva gjelder monté har pilene pekt litt i andre retning men det har sine klare grunner.

Kvasnes har vunnet løp over alt. Etter vår mening er hun en all-roundtrener og ikke minst kusk. Varmblods, kaldblods, unghest eller gamle slitere. Hun ser ut til å beherske det aller meste. Med samboer Lars Raaum jobbes det ambisiøst med utvidelse og stadig bedre treningsfasiliteter.

Vi tok en prat med jenta som alltid har et stort smil om munnen. I løpet av årene har vi sett henne i så mange sammenhenger. Nei virker som et ord hun er lite glad i. Sittende på en mekanisk okse i hesterinden, golf på innerbane, Hambokonken, som rosa kusk til inntekt for kreftforéningen og ofte med høyrearmen i været ved seire som betyr litt ekstra.

artikkelen fortsetter under bilde…

2020 er ferdig og du har droppet litt på statistikkene i monté. Er dette en bevisst strategi nå som stallen vokser eller har det bare gått tråere?

– Jeg har ikke sjans til å reise rundt å satse på monté lenger. Jeg rir stallhester og kan ri en og annen i ny og ne om jeg har lyst. Har takket nei til mye oppsitt, og har bevisst konsentrert meg om trenerbiten. Jeg kjører ikke mange løp utenom stallhestene lenger heller. Jeg har også blitt mer glad i å melde stallhestene på litt lånekusker.

Hvordan ser satsningen ut for det nye året?

– Om du mener monté så kommer jeg ikke til å satse noe mer på monté i året som kommer heller. Jeg konsentrerer meg om stallhestene og jobber for at de skal prestere best mulig. Det har blitt mye mindre montéløp, men det tror jeg henger sammen med at det er for lite ryttere.

Hva er din mening rundt hvor mange montéløp det er og utskrivingen i disse løpene?

– Jeg tror de sliter med å fylle et 15 hesters felt på alle landets baner om de skal ha rytter til alle hestene. Kanskje med få unntak. Jeg er opptatt av rekrutering og syntes det er viktig at alle får sjansen. Samtidig syntes jeg selv det er vanskelig å melde på en rytter jeg kjenner lite til med lite erfaring.

Jeg tror at om du er en fersk montérytter som ønsker oppsitt bør du oppsøke en trener/stall. Være med der, ri i trening, ri hurtigjobb og få noen oppsitt den veien. Evt. ha en egen hest så man synes i banen. Man får ikke oppsitt uten å jobbe for det selv.

Utskrivingen er nok ikke enkelt med tanke på hester/ryttere om dagen. Jeg er overasket over at det ble så få hester i montéløpet på Bjerke tirsdag. Der hadde alle hester med over 125.000 kroner i grunnlag mulighet til å melde. Så ble tilleggene satt opp etter innmelding. Der trodde jeg det skulle bli vanskelig å komme med pga lite monteløp. Kun 9 hester, da betyr det at det ikke skrives ut for lite monteløp.

Ønsker du noen endringer i montésporten pr.idag?

– Jeg håper de fysiske kravene kan fjernes. Jeg selv har ingen problem med testene, og løper uten problem uten å trene meg opp til det siden jeg jobber mye fysisk. Jeg mener heller ikke det er et umenneskelig tøffe krav, men jeg tror at folk gir blaffen i å evt. trene seg opp til de testene for å ri noen løp i året. Jeg tror ikke jeg hadde jobbet meg gjennom de testene om jeg måtte trene meg opp til det for å ri 5-10 løp i året. Jeg føler meg trygg på at det er derfor det er så lite ryttere nå. Vi mistet flere gode ryttere når testene dukket opp, og det syntes jeg er kjedelig.

Har du en mulig klasseklatrer i grenen som du kan røpe for oss?

– Jeg har god tro på Etosha Boko i monteløp framover. Hadde vært utrolig kult om vi fikk han til å være god nok i eliteløpene til sommern. Kanskje Biri Allround? Vi jobber i alle fall på mot det avslutter Kvasnes som nå har hele 32 hester på sin treningsliste.

Foto: Trav24.no