Eldorado-forside

Fikk den franske seiersmaskinen gratis!

Mot slutten av 2018 fløy far og sønn – Bengt og Erik Solberg til Frankrike med mål om å kjøpe hest. Vel fremme i traveldoradoet prøvde de et 20-talls hester før de til slutt endte opp med to – Eldorado Gracieux, som de fikk gratis og Ecu de Mieloui som ikke kostet mer enn en symbolsk sum. Eldorado og Ecu kommer fra samme oppdretterfamilie og ble således kjøpt fra samme sted.

Hvorfor gratis?

Eldorado Gracieux gikk prøveløp som 3-åring. Der travet han 1.18,9/2000m og ble godkjent. Etter prøveløpet strartet han fire ganger og ble disket for galopp i alle løpene, forteller Bengt. Når man har en 3 år gammel hest med hverken grunnlag, poeng eller fortrinn, så kommer du ikke med i løp. Da er hesten mer eller mindre verdiløs i Frankrike, der det fødes rundt 13500 travhester hvert år, og derfor også et bredt utvalg. Grunnen til at vi fikk hesten gratis, er rett og slett at han ikke var noe verdt, forklarer Solberg.

13 av 16!

Siden Eldorado Gracieux hadde gått fire løp med DG som resultat, måtte han ut i nytt prøveløp før han kunne starte i Norge. 1 september 2019 gikk han godkjent prøveløp på Drammen travbane med Erik Solberg i sulkyen. Siden har det blitt 13 seiere og 3 2.plasser på 16 starter. Imponerende!

Oppskriften

Eldorado Gracieux startet 9 ganger i 2019. 7 av løpene vant han og 2 av løpene ble han nummer 2. Bengt Solberg forteller at i den siste starten i 2019, AJF Haneborgs minneløp på Momarken tredje juledag, var det bare flaks at det gikk bra. Hesten var stresset og hissig, og kom så vidt ut av volta når starten gikk. På tross av dette var han god og vant. Tiden før start var alltid krevende for Eldorado Gracieux, da han stresset seg opp og var mer eller mindre utilpass med situasjonen. Etter denne starten la far og sønn Solberg, som hele tiden har samarbeidet om hesten, om treningsopplegget på den kapable vallaken. Treningsturer foran vogn ble byttet ut med knalltøffe økter under sal, der hver økt kan vare fra 2 og en halv time og opp mot hele 4 timer. Rideturene går i tøft terreng, på stier, oppover og nedover. Tempoet et ikke høyt, men intensiteten blir naturligvis ganske høy med tanke på det kuperte terrenget. Hest og rytter er ordentlig slitne etter en slik tur, forteller Bengt. Målet er å få i hesten masse trening samtidig som han slapper av og er i harmoni. Den første tiden gikk han slike turer hver dag, nå går han annenhver dag. Det har gjort underverker for hesten som tidligere hadde et hardt gemytt samtidig som han var veldig usikker og litt redd. Nå er hesten som en hund. Han går løs på vei inn og ut av luftegården, og har et fast sted på vei inn, der han ruller seg. Tar det lang tid før han kommer inn i boksen sin, er det bare å rope på han, så kommer han ruslende, rolig som skjæra på tunet. Et snaut år etter endret treningsopplegg kom Eldorado Gracieux til start igjen i november i fjor, da som en litt mer avslappet og harmonisk type. Siden har han fortsatt seierssankingen og tatt 6 seiere og en 2.plass på 7 starter.

Prøver seg i sulky

Etter 7 strake montèløp kommer Eldorado Gracieux ut i sulkyløp på lørdag. I V75-7 møter han gode konkurrenter i et løp over 2600 meter med autostart. Josefine Eilertsen har ridd alle løpene hesten har gått og skal nå prøve seg som kusk. Det er det flere grunner til at Josefine kjører, sier Solberg. Hun har god kjemi med hesten og har taklet han bra i alle startene, hun kjenner han godt og hun kan ri han i varmingen for å holde han rolig. Dette skal være en stor fordel. Han har kun hatt på seg vogn to ganger siden AJF Haneborg i romjula 2019, siste gangen var nå nylig i forbindelse med dette løpet. Da oppførte han seg eksemplarisk, så vi håper og tror at dette skal gå bra og vi har ambisjoner. Løpet er en del av oppkjøringen mot årets store mål, som er montèeliten på selveste Elitloppssøndagen. Vi vil prøve å starte kontinuerlig og sanke poeng for å komme med der. Det er ikke alltid like enkelt med premiene vi har her i Norge, i forhold til premiene som er i utlandet, men vi prøver å finne de riktige løpene slik at drømmen om start under elitloppehelgen går i oppfyllelse.