hickogull

Buller’n: «Vi satt og skreik. Det var helt sykt»

Trond «Buller’n» Anderssen satt hjemme i Vestre Ådal og heiet fram Hickothepooh og kusk Vidar Hop i Finlandia-Ajo. Det gjorde han sammen med fru Line og eldstesønnen Johan. –  Vi satt og skreik. Det var helt sykt!

Av: Tom W. Johannessen 
– Finlandia-Ajo er jo et av de største løpene du kan vinne. Dette er fryktelig stort. Jeg tenkte at det var langt fram og at han kanskje kunne bli nummer tre. Men har du sett! utbrøt Buller’n som med søndagens triumf noterte sin nest største seier i pengeveien i en lang trenerkarriere. 

Det var stang-ut lørdag. Men søndag satt den der! En fantastisk dag for Trond Anderssen og Team Buller’n & Malmin. Og for Hickothepooh, Vidar Hop, Ernestas Tijunelis og Stall Sørlie Kiosk. Hestene er terapi for Buller’n i en vanskelig tid, søndag kveld selet han opp til en ny treningstur etter å ha fulgt Hickothepoohs triumf fra TV-skjermen.
Foto: Eirik Stenhaug

*Hickothepooh, som var millimetre fra døden på vei til Finland og samme løp i 2019, fikk 110.000 euro, 1,16 millioner norske kroner for triumfen. 
* Yarrah Bokos tredjeplass i Prix d’Amerique i 2014 (Maharajah vant løpet) var verdt 1,25 millioner.  

* Hickothepoohs seierstid: 1.09,9/1620 meter – uten sjekk og skoløs for første gang. Nå skal det spares høver til Elitloppet.  
Seieren søndag var 9-årige Hickothepoohs 23. i den 90. starten. Hestens oppdretter er Torbjørn Selvåg.

Vidar Hop etter seieren.

«Det største i min karriere»
En «smellkaramell», sa Elin Gustafsson og de andre på ATG Live da Hop og Hickothepooh kom flyvende inn til triumf etter å ha vært ute i fjerdespor i siste sving.  Vidar Hop, seierkusken, kunne enkelt og greit slå fast etterpå: 
– Dette er det største jeg har opplevd i min karriere: Millionpremie, seier i et internasjonalt storløp og nå Elitloppet. Ikke småtterier! Det hadde gått veldig fort, jeg visste at det måtte komme litt i retur. Så jeg trodde at en tredjeplass var innen rekkevidde. Men midt på oppløpet kom godfølelsen. Dette er jo spesielt også med tanke på det som skjedde før Finlandia-Ajo i 2019. Jeg hadde sjekket inn på Gardermoen, var vel nesten i lufta. Da kom beskjeden om skaden og det som hadde skjedd da Hickothepooh skulle lastes i Gøteborg, sa Hop (se skjermdumpen over) da kruttrøyken hadde lagt seg. Eks-bergenseren fra Jarlsberg har nå kjørt 42.333 travløp, flest i Norge. 
Seiersantallet er 4313, det er lenge siden den første seieren på Nesttun… 

En sur galopp lørdag
Vi spoler tilbake til lørdagen på Åby: – Vi misset i hovedløpet. Det er klart det var surt med startgalopp for Floris Baldwin. 
Men det ble da noen penger med hjem, sa Trond «Buller’n» Anderssen etter Paralympiatravet. Fasiten for syv starthester på Åby utenfor Gøteborg: 
To sølv og 168 000 svenske kroner innkjørt på stordagen. Men det kunne vært mer…
– Jeg står på at Floris Baldwin kunne blitt blant de tre første. Han ble for ivrig i starten, klarte ikke å parere beina. Men det er jo travløp, og han kan ikke springe i galopp, oppsummerte Trond Anderssen som også lørdag fulgte fra sofaplass på Vestre Bergsund Gård. 
Kristian Malmin satt i sulkyen bak syv hester fra Team Buller’n & Malmin.

Trond Anderssen og Kristian Malmin, en sterk duo fra Vestre Bergsund.
Foto: Eirik Stenhaug

To ganger sølv
Malmin ble toer med både Kick Off Classic og Z. Boko – og tapte disse to løpene med hode. Marginene gikk ikke Vestre Ådals vei dagen før søndagens jubeldag – selv om sølv slett ikke var nederlag i knalltøff konkurranse. 
Den franske stjernehesten Delia Du Pommereux vant Paralympiatravet.
Favoritten Ecurie D. fra Frode Hamres stall gikk på en veldig uventet smell. 

Startforbud
«Björn Goop trodde han kvalte Ecurie D. ned siste langside og at han rett og slett mistet luften», sa oppasser Tina Storetvedt til TGN etter at  Ecurie D. ga seg og endte sist. 
Hesten har nå fått startforbud fram til 18. mai. 
Ecurie D. er tiltenkt start i Elitloppet som en av hovedattraksjonene. 

«Rosa biljet» til Elitloppet
Der møter han søndagens helt; Hickothepooh fra Team Buller’n og Vestre Ådal. 
«Den rosa biljeten» fra Elitloppsgeneral Anders Malmrot er i boks for hesten som er eid av Ernestas Tijunelis og kompisene i Stall Sørlie Kiosk.
Heia Hønefoss – og heia Vestre Ådal!

Bilde:
Saken er klar: Vidar Hop og Hickothepooh vinner Finlandia-Ajo. Toer; Next Direction med Vernissage Grif på tredje.
Foto: Skjermdump

ERNESTAS TIJUNELIS ropte inn Hickothepooh på åringsauksjonen i 2013. Han hadde bakgrunn fra sprang-miljøet da han kom til Norge og Nedre Bergsund fra Litauen som 17-åring. 
Etter en rekke år hos Team Buller’n & Malmin er 33-åringen i dag egen hovslager. Han gjør det meste med Hickothepooh som han eier 50 prosent av. 
De resterende 50-prosentene solgte han ut til kompiser fra Sørlie Kiosk – som ligger øverst i Hønegata i Hønefoss.  
Følgende er med på årets vinner av Finlandia-Ajo: Ernestas Tijunelis (50 prosent), Darius Tamulevicius (kjent fra sin tid som Yarrah Boko-oppasser, 10 prosent), Jonny Solbakken (10 prosent), Asbjørn Granheim (10 prosent) Øyvind Tangen (10 prosent) og Einar Hurum (10 prosent).