Bevegelsesasymmetri-hos-unge-travhester_article_medium

Bevegelseasymmetri hos unge travhester

De siste årene har veterinærer ved NMBU Veterinærhøgskolen i samarbeid med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) undersøkt asymmetrier i bevegelsesmønsteret hos travhester. 

Prosjektet er finansiert av bl.a. Norges forskningsråd via Stiftelsen Hästforskning.

Det bli alt mer vanlig med objektive målinger av hestens bevegelser, oftest som et ledd i en halthetsundersøkelse. Dette er et hjelpemiddel for veterinæren, og gir informasjon om både hvor asymmetrisk hesten beveger seg og om hvilke(t) ben som er involvert. 

Det er viktig å poengtere at selv om vi vet at halte hester beveger seg asymmetrisk, så er ikke nødvendigvis alle asymmetriske hester halte. Det vi vet lite om er hvor store asymmetrier som er «normalt» og om hvordan vi skiller på «normal» asymmetri og asymmetri som følge av ortopedisk smerte uten å foreta en full halthetsutredning. Dermed kan det være vanskelig å vite betydningen av (særlig lavgradige) asymmetrier som måles ved hjelp av objektive systemer.

Vi har derfor fulgt en større gruppe unge travhester (og ridehester) fra de ble satt i trening og ut 3-års-sesongen. Slik kan vi få et bedre bilde av forekomsten av asymmetri og utviklingen av denne over tid og med trening. 

I en nylig publisert studie så vi på målinger for varmblodstraveråringer som var nylig innkjørte og i starten av trening med vogn. 103 åringer som ble ansett som friske deltok i studien, der de ble mønstret for hånd og/eller kjørt med vogn i banen.  Størstedelen av hestene (92%) beveget seg asymmetrisk, og selv om det var stor spredning i graden av asymmetri viste de fleste hestene en mild/lavgradig asymmetri. Hos 20% av hestene byttet asymmetrien ben mellom mønstring for hånd og mønstring på bane. Hos disse unge hestene kan vi ikke si noe om hvilke asymmetrier som kan være knyttet til halthet, men ved å følge de samme hestene over tid kan vi få mer kunnskap om betydningen av asymmetrier og en eventuell sammenheng mellom graden av asymmetri og utvikling av halthet. 

Kallerud, AS, Fjordbakk, CT, Hendrickson, EHS, et al. Objectively measured movement asymmetry in yearling Standardbred trotters. 

Equine Vet J. 2020; 00: 1– 10. 

Les studien her: 

https://doi.org/10.1111/evj.13302

Illustrasjonsfoto: Trav24.no

Avdeling:V5 forslag
V5-19
V5-212-1-3-9
V5-32-5
V5-42-5-7-6
V5-55-1-6-4 / 8-11-9-7-10-2-3
Sum:128 kroner / 320 kroner
Avdeling:Rangering:
V5-1:A: 9 B: 1-10-4 C: 2-11-8-6-3-7-5
V5-2:A: 12-1-3 B: 9 C: 5-4-10-2-7-6-8
V5-3:A: 2-5 B: 7-6-3-1
V5-4:A: 5-1-6 B: 4-8 C: 11-9 D: 7-10-2-3
V5-5:A: 3-6-5 B: 8-9-1 C: 2-12-11-4-7
Vidar Hops oppsittHest:Innsats:Kommentar:+/-
V5-1 (1609 auto): 3.Positano31%Veldig rask i vei på auto og står utvendig for to hester han normalt henter en lengde på. Kan vi kjøre skoløs i morgen så er det en stor fordel. Er ute på sin beste distanse og kan om alt forløper seg normalt lede dette løpet hver meter.+ : Lynrask fra start, fint spor, riktig distanse og topp form. 
 
– : Må kanskje trave med sko.
V5-2 (1609 auto):10.Stuve Storm22%Han har jeg kusket flere ganger tidligere. Er en variabel hest som virker til å ta i langt bedre når 
han er med i fremre treffen underveis. Men distansen passer som hånd i hanske. Jeg kjørte et hurtigarbeid med hesten på Bjerke mandag og da virket han veldig positiv. Helt riktig motstand her men jeg er litt reservert all den tid jeg står i bakspor. Løser det seg satser jeg fremover 
så fort jeg har sjansen. Han har krefter i massevis og tåler å gjøre en hel del selv underveis. Bør uansett garderes da han ikke er helt stø på bena.
+ : Distansen, virker til å ha fin form og styrken. 
 
– : Baksporet og at hesten varierer i prestasjonene.
V5-4 (2600 volte):6.Garlands Avenue40%Er nettopp handlet inn av en hesteeier hos meg. Han står med tre strake seire men jeg vil gjøre 
oppmerksom på at hesten har slitt veldig med omvendt volte tidligere. Har stått hos meg i 4-5 uker 
nå og trener fint. Skulle debutert forrige uke med autostart men det løpet ble innstilt. Vi skal 
prøve hesten uten sko, noe han ikke skal ha prøvd tidligere. Virker veldig travsikker i trening men vi er som sagt spent på hvordan han oppfører seg i volten.
+ : Vinner ofte, uøm for posisjoner og har dokumentert form
 
– : Usikkerheten rundt miljøskifte og motsatt volte
Annet:
V5-5 (2100 volte):8.Pastor Royal6%Kjørte jeg nest sist på Biri. Da avsluttet han som en vind etter å ha blitt sjenert tidlig i løpet. Står spennende til her og er alt for lite spilt etter innsatsen nest 
sist. Møter helt riktig motstand her etter min mening avslutter Vidar Hop.