F8504CF8-4BA7-4DBD-AB7B-775DB651CC32_1_201_a

Asker, stedet hvor lynet har slått ned to ganger

Med et relativt begrenset antall avlshopper har Per Erik Hagen (bilde) hatt enorme resultater som oppdretter. Verdensstjernen Jetstile (bilde under) som tjente over seks millioner kroner og er etter favoritthingsten Coktail Jet. Man skulle nesten tro at en «liten» oppdretter ikke skyter gullfuglen to ganger.

Men det har Hagen gjort. Cokstile står pr. i dag med over åtte millioner innkjørt og vant selveste Elitloppet i 2020. Derbyvinneren fra 2017 tilhører tidenes desidert beste årgang av norskfødte hester.

Det holder å skrive at Cokstile (nederste bilde) vant Elitloppet, Evil Enok M.E. vant Oslo Grand Prix, Moni Viking har satt to verdensrekorder og vunnet løp som Harper Hanovers Lopp og Åby Stora Pris. Han er klar for et av verdens største travløp Prix de Amerique. Det løpet tapte en annen kullkamerat omtrent på målstreken. Looking Superb ble toer etter Belina Josselyn. Ferrari B.R. er en annen verdensrekordholder fra samme årgang.

Born In The U.S.A. er dobbeltmillionær og storløpsvinner. Phantasm Soa det samme. I tillegg har Shocking Superman tjent over 2 millioner kroner, Chief Orlando har flere millioner kroner i grunnlag og travet på 09-tallet mens Always On Time, N.Y. Coeur de Soleil, Shotproof er millionær. Selv svenskene sliter med å stille opp med en slik årgang.

artikkelen fortsetter under bilde…

Tilbake til Hagen. Lifestile har også passert millionen innkjørt som unghest mens Winstile har vunnet storløp og meget flinke hester som Goldstile, Ourastile, Orlandostile og Moviestile fyller opp CV`en med imponerende tall.

Trav24 har stilt Per Erik Hagen noen spørsmål om avl og hans virksomhet.

Gratulerer som tidenes andre oppdretter av en norskfødt Elitloppsvinner. Har du mottatt noen hedersbevisninger, oppmerksomhet eller skriv på at det blir gjort ved et senere tilfellet når det ble klart at Cokstile vant løpet?

– Jeg har ikke fått, eller kommer til å få oppdretterpenger for seieren i Elitloppet 2020. Det står at oppdretter av vinneren får en gavepremie, men syv måneder etter løpet har vi ikke sett noe til premien. Jeg har også sendt en epost til ST om dette, men har ikke fått noe svar. Siden jeg hadde en mistanke om at dette ville bli dårlig har jeg selv fått laget noen minnepremier som er delt ut til flere som har vært viktige på veien for Cokstile.

Hva tror du er grunnen til at så mange topphester kommer i en og samme årgang?

– 2013-årgangen er unik, både i bredde og topper. Jeg mener suksess i oppdrettet tar utgangspunkt i tre pillarer: Ambisjoner, kunnskaper og ressurser. Etter opptrappingsvedtaket i 2009 var vi skikkelig i dytten rundt 2013, og mange ville og kunne oppdrette flotte hester. Jeg tror Oppdretterseminarene har vært viktige for ambisjoner og kunnskaper, og på den tiden var også inntektene brukbare.

Kan du nevne tre ting som du tror/mener norske oppdrettere har hevet kvaliteten mest på de siste 5 år?

– Jeg er ikke sikker på at norsk avl av varmblodshester har gått mye framover de siste fem årene. Vi har et travpolitisk klima der det å ha ambisjoner ikke er selvsagt. Ressurstilgangen er også redusert. Så er det uansett noen tøffinger som fortsatt kliner til og går all inn, så det kommer nok fortsatt noen topper, men 2013-bredden skal vi slite med å nå. Av enkeltfaktorer vi er blitt bedre på trekker jeg fram betydningen av å la unghestene leke og utvikle seg i flokk, god foring og betydningen av gode avlshopper.

Hvor/Hva har vi enda mer å gå på i dagens økonomi?

– Vi har mer å gå på i generell hestekunnskap, bedre beiter og evnen til å velge rett hingst til rett hoppe.

Er det noe du vil ha endring på rundt auksjonssystemet, med eller uten en coronaverden?

– Jeg ser ikke for meg kommende auksjoner der budgivningen ikke skjer på nettet. Betydningen av å nå mange potensielle kjøpere er særdeles viktig.

Hvor mange, og hvilke hopper har du pr. nå og er de drektige (med hvem)?

– Hopper: Eliteavshoppa Joystile er drektig med Quite Easy. Hennes datter Sweetstile er drektig med Bar Hopping. G.Fifty er drektig med Readly Express. Ann von B. drektig med Hard Cash. I tillegg eier vi Lifestile og Candystile som begge er fra hoppelinjen til Joystile.

Kan DNT bidra mer på noe vis i denne situasjonen?

– DNT kan begynne å behandle avl som en krevende, spennende grunnpillar for sin virksomhet. En avlssjef må ansettes, sånn at avl av norske travhester er en virksomhet som gjøres med ambisjoner, kunnskaper og nok ressurser. I dag er det for mye venstrehåndsarbeid med avl i DNT. Avlskomiteen har heller ikke den sentrale plassen den skal ha etter instruksen. Også dette har sammenheng med at vi ikke har en avlssjef avslutter journalisten i Budstikka med enorm interesse for hester og ikke minst avl.

Vår overskrift er bevisst skrevet som den er. Vi tror ikke Hagen ser det som helt umulighet for at det utrolige skal skje enda en gang. Troen er nemlig det viktigste som driver en produsent av travhester.

Foto: Trav24.no