Kjetil Helgestad, Always On Time og Ane Hammersborg

Always On Time – drømmehesten!

Talentfull «bavvian»

Always On Time kom til Kjetil Helgestad og hans team i 2015. Da var Always, som er navnet han går under i hverdagen, 2 år gammel og hingst. Han var en hest med litt krevende gemytt samtidig som han viste tidlig talent. Kjetil beskriver han på ekte totendialekt som en «bavvian». Always ble kastrert sent som 2-åring etter å ha gått en lokalkjøring på Nannestad der han galopperte og var umulig, samtidig som han mellom galoppene viste stor fart. Kjetil er overbevist om at hesten som nå nærmer seg 2 millioner innkjørt, aldri hadde vært like god som han er i dag dersom han hadde vært hingst.

Starten på karrieren

Always On Time startet karrieren i april som 3-åring. Han viste høy starthurtighet fra første stund og satt ofte raskt i tet. Tetposisjonen var ikke foretrukket av Always i starten av karrieren, så derfor slapp kusken ofte og kjørte i rygg. Dette gjorde at den kapable hesten kunne bygges opp gradvis samtidig som han tidlig utviklet en enorm starthurtighet, noe han har scoret høyt på gjennom hele karrieren. Både 3 og 4-års sesongen ble brukt til å bygge opp en hest som gradvis har jobbet seg den tunge veien oppover og endt opp som en godt etablert elitehest. Når Kjetil snakker om den tunge veien, mener han at Always On Time aldri har tjent store penger i unghetsløpene, men gått gradene oppover. Karrierens hittil største seier med tanke på premiesum er 125.000 som han tjennte i et bronsedivisjonsløp i 2018. Always On Time har startet 92 ganger –  vunnet 26 av startene, 15 andreplasser og 10 tredjeplasser. Han har fått premie i 79 av 92 starter og tjent i overkant av 1,7 millioner kroner – drømmehest!

Holdbarhet

Det er ingen hemmelighet at dagens travhester ikke går like mange løp som for 20 år siden. 3-åringene debuterer ofte på 15-tider og farten er generelt høy fra første start. Med fart kommer også slitasje og belastningsskader. Å få en hest til å gå 92 løp i disse tider er ganske godt gjort i seg selv. Jobben fremstår ikke akkurat dårligere når hesten fortsatt er på topp etter å ha travet alle disse løpene. Hva er egentlig oppskriften? Kjetil forteller om en hest som er ekstremt lettrent. Som har et løpesett som gjør belastningen på beintøyet minimal og en hest som ikke må trenes for mye, da blir han sur og slutter å spise. Det at han er så lett å vedlikeholde treningsmessig kombinert med hans korte og effektive gange, tror han er en viktig faktor. Det skal også nevnes at hesten hele karrieren har hatt noen utrolig flinke oppassere som har stelt han som en konge og fulgt han nøye opp i hverdagen. I dag er det Ane Hammersborg som har ansvaret for Always On Time. Hun har jobbet hos Kjetil i 12 år.

Kjærlighet for hesten

Det er for mange kjent at Kjetil er en mann med sterke følelser for hestene. Vi har ofte hørt han i seiersintervju med klump i halsen og en tåre i øyekroken. Han forteller at drivkraften hans ikke bare er trening av hest, men også hesten som individ. Han er glad i dyret og har det godt når han ser at hestene trives, er friske og har det bra. Det betyr alt for meg når hestene presterer. Det kan være like tilfredsstillende å vinne lunsjløp som V75. Det å lykkes overgår alt!

Får skryt

Ane Hammersborg har som nevnt jobbet for Toten Trav med Kjetil Helgestad i spissen, i 12 år. 12 år er lang tid som stallansatt. Det er knallhard jobbing fra morgen til kveld, hver eneste dag. Hvordan orker hun dette? Ane forteller om et godt arbeidsmiljø og en «helt overlegen sjef!». Han gir oss stallansatte mye ansvar samtidig som han følger opp. Han er også flink til å snakke med oss som jobber på stallen. Han er rett og slett veldig morsom samtidig som han er en stødig og seriøs leder.  

V75 førstkommende lørdag

Always On Time starter fra spor 3 i et eliteløp over sprintdistanse. Han møter gode konkurrenter, men Kjetil håper på tet fra et perfekt spor. Derfra kan det muligens bli seier, selv om han er fornøyd med trippel i dette selskapet. Stallens andre hest, Viking Va Bene har vært borte fra løp siden 2019 og kommer kun med et prøveløp i kroppen. Han kan selvfølgelig være med i toppen her dersom han viser gamle takter, men det er vanskelig å si per nå hvordan han kommer til å prestere. Håper på et fint løp.