Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Girlpower week - Oppdrettere

Del:  

Flere av våre største og mest rutinerte oppdrettere er jenter. Hva fikk de til å begynne med hest og hva mener de er utfordringene i norsk travsport. Vi har tatt en prat med noen av dem. Først ute er Siv Bergslien fra Eigerøy utenfor Egersund, dama bak utallige Thai-hester. Bl.a. en viss Thai Tanic.

Hvor mange år har du i bransjen?

34 år, Jeg begynte med ridning allerede som 7 åring og fikk min første hest når jeg var 8 år. Satset etterhvert mye på sprangridning og konkurrerte rundt om i Norge noen år. Jeg var b.l.a med på Rogaland Rideklubbs lag som fikk sølv i lag NM i 1987. Skiftet så beite i 1988-89 da jeg gikk over til å satse på trav hester. Vi fikk første føll i 1990 ( Thai Orchid ).

Oppdretter av ca. hvor mange konkurransehester?

110 ++

Hva fikk deg til å starte som oppdretter og når begynte du?

Jeg drev med sprangridning i mange år, og ønsket å prøve noe nytt. Kjøpte min første avlshoppen fra USA i 1989 ( Miss Piranha ) og fikk første føllet året etter. Syntes det virket spennende med unghester på en tid da jeg hadde holdt på med eldre dresserte hester. Siden vi begynte med oppdrett har det bare økt i omfang.

Hva er det vanskeligste med å være oppdretter?

Å vite allerede når en skal velge hingst, hva kjøperen vil ha 2 år senere! Jeg føler til tider at det er vanskelig å få forståelse for hvor mye det koster i både tid og penger å få fram en toppstammet unghest for salg. Det kan til tider være hardt å vite når vi skal kvitte seg med avlshopper for å satse på nye for å heve standarden. Noen hopper får kanskje gjennombruddet som avlshoppe først etter 3 - 4 føll. Da har vi kanskje vært innom tanken på å kvitte seg med hoppa, som da plutselig blir meget populær.

Hva ville du endret på om du fikk bestemme litt i norsk travsport?

Fordelingen av premiepotten varmblods / kaldblodshesten. Det er dyrere å få fram en varmblodshest. Det bør også være oppdretterpremier uansett hvor i verden hestene starter, slik at en ikke trenger være redd for eksport av norskprodusert varmblodshester!! Jeg ville satset mer på næringslivet, få aksept for travet innen næringslivet. Gi hesteeierene mer heder på vanlige løpsdager. Det skal være en positiv opplevelse å være hesteeier.

Hvilke tre ting ser du som viktigst i valg av avlshoppe?

Stamme, prestasjoner og eksteriør

Hvilke tre ting ser du som viktigst i valg av hingst til hoppe?

Stamme, Prestasjoner og Eksteriør

Hvor lenge bør du som oppdretter ha rett til oppdretterpenger. Ville du foretrukket en modell hvor det ble utbetalt en større prosent i unghestløp enn for de eldste hestene?

Mer oppdretterpremier for unghester. Det kan gjerne være slutt på oppdretterpremiene etter fylte 8 år.

Hva er du mest stolt av som oppdretter?

At vi har produsert en verdenstjerne som Thai Tanic, med deltagelse i b.la Elitelopps finalen 2 år på rad. I tilleg for å ha vunnet oppdretterstatistikken i 2003, 2004, 2006 & 2007, med en andreplass i 2005. Det er tall vi er stolt av.

Ønske for 2009?

At flest mulig Thai hester gjør det bra på banen og tjener fine penger for sine hesteeiere og trenere.

10 kjappe.
NRK / Tv2 - Tv2
Hemsedal/Mallorca - Mallorca
Kjøtt/Fisk - Kjøtt
Øl/Vin - Vin
Kristian Kjelling/Lars Monsen - Kristian Kjelling
Hund/Katt - Hund
Kaldblods/Varmblods - Varmblods
Hoppe/Hingst - Hingst
Disco på byn/Rødvin i sofaen - Rødvin
Politisk Rød/Blå/Grønn - Blå

Foto: Ingve Aalbu/Dalane Tidende

Foto lille bilde: Arild Hansen

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!