Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Rex Rodney, historien om travhesten som gjorde det umulige mulig!

Del:  

Samme dag som rakettene gikk i været på nyttårsaften i 1911 ble hoppa Lizzette Dillon importert til Danmark fra de den gang så hesterike Californiatraktene på vestkysten av Amerika. 56 år og syv ledd senere i stamtavlen 

blir hun tipptipptippoldemor til Nulle Hanover. En hoppe som Martin Austevoll importerer til Norge som løpshest sent på 60-tallet. Kjøpere var Aron Friestad og Steinar Horpestad. Etter endt løpskarriere blir hun kjøpt opp av Torleif Thu. En marsdag i 1979 bedekte han Nulle Hanover med avlshingsten Doctor Rodney som ble importert til Norge i 1987.

 

Drøyt elleve måneder senere, nærmere bestemt 21.februar 1980 ble det født en stor brun hingst med lave hvite sokker på begge bakbena.

 

Hesten fikk navnet Rex Rodney av sin eier Torleif Thu. Til venner forklarte Thu at dette skulle være hans siste hest. Dette skulle bli kongen så navnet Rex sa seg selv. Rodney stammer fra pappa Doctor Rodney.

 

Lite visste man da at det skulle bli den mest populære og meriterte norskfødte hesten norsk travsport noensinne hadde sett.

 

Stamtavlen

 

Doctor Rodney var en toppstammet (e.Volomite u.Dutchess) unghingst som ble solgt for 100.000 kroner tidlig på 60-tallet som 2-åring. Grunnet en bilulykke startet ikke han i USA. Det var under en fellestur til auksjonene i Harrisburg i Pennsylvania hvor reiseleder Bo Fransson bl.a. hadde med seg malermester Josef Eriksson fra Karlskoga at hesten havnet i svensk eie. Eriksson forelsket seg i den store grove hingsten. Han konfronterte seg med Ørebrotrener Bengt Nilsson som kunne å bedømme eksteriør og kjøpte hesten. Han kjøpte til og med forklaringen om hvorfor hesten ikke hadde startet selv om noen tvilte på den. Prisen var 3.500 dollar. Et varp skulle det vise seg.

 

Fransson skriver om handelen i Hästsportens Årsbok 66 under avsnittet, ”Sagan om askungen från USA har gullkant” som handler om nettopp Doctor Rodney. Under en treningstur for sin nye eier hjemme i Sverige ble Doctor Rodney fraløpt av en kaldblods og kusken bak kaldblodshesten snudde seg til hånlig og sa – Du bør ikke reise over til Amerika og handle flere hester.

 

Etter masse problemer og en rekke veterinærbesøk havnet Doctor Rodney etter hvert på Solvalla hos trener Håkan Wallner. Der utviklet han seg til en stjerne og vant en rekke storløp, bl.a. Müllers Memorial. 

 

Mamma Nulle Hanover presterte godt i løpsbanen selv om det ikke kan tyde slik når man sjekker DNTs database.

 

- Nulle Hanover var en fantastisk flott hoppe, som et glansbildet. Jeg husker når vi kjøpte henne som om det skulle vært i går sier Martin Austevoll til Trav24. Hun står oppført med bare to seire i DNTs sportssystem, det er jeg 100 prosent sikker på at ikke stemmer. Jeg vant masse løp med henne på Nesttun, hun vant også flere løp på østlandet når jeg drev som trener i Hokksund forteller Martin etter å ha konfrontert seg med Fru Britt.  Grunnlaget på nesten 70.000 stemmer muligens men det kunne hun aldri nådd med bare to seire når det knapt var tusenlappen i førstepremie på den tiden avslutter Martin.

Vi har sjekket opp og Nulle Hanover startet hele 118 ganger med 21 seire, 22 andreplasser og hele 61 øvrige premier som resultat.  

I avlsboksen står Nulle Hanover oppført med seks avkom, tre startet men bare Rex Rodney tjente over 10.000 kroner. Heller ikke som mormor har hun noe å vise til.

 

Pappa Doctor Rodney fikk et litt ufortjent dårlig rykte som hingst, han hadde faktisk en rekke gode hester i Sverige som på 70-tallet tjente rundt halvmillionen. Rex Rodney var dog i særklasse den beste og eneste millionær han produserte. Plussvarianter som Black Boit 14.6 – 506.200 kroner og Rodney Chalmer 15.5 – 431.200 kroner gjorde det også godt over snittet bra i Norge.

 

Det er en rekke kanontravere i stamtavlen til mamma Nulle Hanover, men veldig langt tilbake. Bingen og Hambletonianvinner Ayres er to eksempler. Vakre Noble Hanover og paceren Bret Hanover to andre. Bingen var en av fire virkelig store avlshingster i USA sammen med Peter The Great, Axhworthy og McKinney rundt århundreskiftet 1900. Bingens mor Young Miss er åttende mor til Nulle Hanover.

 

 

Oppveksten

 

Det var Tor-Bjørn Horpestad, bror til Torstein og far til Tom som nå er trener i Sverige som fikk ansvaret for å temme Rex Rodney som unghest. Han forteller – Det var en usedvanlig vakker men grov hest med en helt egen utstråling. Så fornuftig og så flott minnes Horpestad. Han var stor og hang ikke helt i sammen til å begynne med i karrieren så det var ingen gryende optimisme å spore rundt hesten så tidlig. Det løsnet vel først litt sent på høsten som 3-åring. Det var virkelig stort for alle oss her nede med denne hesten som kom fra Horpestad. Han ble født og stod oppstallet hos min bror sier Tor-Bjørn til Trav24.

 

 

Jeg trente hesten som unghest før han gikk til Kjell Håkonsen og husker godt aller første gang vi tok Rex Rodney inn på Forus Travbane, da var han 2 år. Jeg skrittet ham i banen når en fugl plutselig fløy opp fra bakken og krasjet i magen på Rex`en. Han stupte fremover og jeg datt av. Husk at dette var en unghest som nettopp var spent for vogn og besøkte banen for aller første gang. Han sprang en halv runde, så stoppet han og lot seg fange inn. Han var helt spesiell på mange måter.

 

Jeg må få legge til at jeg er helt overbevist om at det ikke hadde blitt noen Rex Rodney om ikke de hadde gjort om og laget den fantastiske Forusbanen sommeren 1985. Da ble banen nesten 1000 meter lang og fikk kraftig oppjusterte svinger avslutter Horpestad.

 

En annen som kjenner Rex Rodney veldig godt er Kjell Øystein Håkonsen, sønn av trener Kjell. Han var med på hele oppturen fra tidlige dager som unghest og frem til hesten forlot stallen.

 

Ja det var en fantastisk tid. Ikke bare triumfene men det å få jobbe alle timene med en slik hest, oppturene var egentlig bare en hyggelig bonus. Nå vil jeg si at Rex Rodney faktisk ikke fikk noen spesialbehandling. Far var en flink men litt utradisjonell hestekar som kanskje ikke jobbet likt som alle andre.

 

Hardt arbeid uansett hest var hans filosofi, det nytter ikke å skulke. Jeg ser det her borte den dag i dag. De som jobber knallhardt og har system på tingene får resultater.

 

Han la mye jobb i hestene, ikke bare med trening men også det psykiske plan. Han var veldig nøye på å følge med på hestene. De skulle ikke gå ute bare for å gå ute. Han kunne fint slippe ut og inn hestene både tre og fire ganger på samme dag. Han så liksom når de var lei, da hadde de det bedre av å hvile inne i boksen så kunne de heller gå ut igjen noen timer senere.

 

På spørsmål om når han trodde at Kjell forstod at Rex Rodney kunne være noe helt spesielt så må han tenke seg om. Det ikke mange visste var at hesten var veldig talentfull tidlig. Men hesten var stor og ikke alltid hel og frisk i skrotten sin som 3-åring. Han hadde heldigvis både en eier og trener som var villig til å gi ham god tid. Han gikk 1.26 eller 1.27 i lokalkjøring på gamlebanen før han startet i løp.

 

Vinteren før han ble seks år, når han raste gjennom klassene i V6. Da tror jeg kanskje far merket at hesten kunne nå veldig langt selv om han aldri sa noe. Husk, han hadde bare tre vanlige grunnlagsløp i kroppen før han sa ja til å starte i Forus Open i 85. Han la veldig vekt på akkurat det løpet. Han vant det fire ganger på fem forsøk. Når han tapte galopperte han i tet i den første svingen. Rex`en var kanskje aller best på den tiden av året for han ble satt i stand til det.

 

Far hadde ikke ansatte på den tiden så vi måtte alle ta i et tak og det er flere som gjorde en veldig fin jobb, både med Rex Rodney og i stallen ellers. Sigbjørn Levang var en unggutt som var med hesten, han skrittet lange turer med ham, ofte 1.5 time i mellom jobbene som far alltid tok seg av. Ellers var jeg og min kone Randi der samt andre personer som også skal ha skryt. Det er nok av de som liker å være med på oppturene men vi var en fin gjeng som alltid var der.

 

Rex Rodney fikk innbydelse til en rekke storløp verden over men far hadde en dårlig opplevelse med en god hest han hadde som han reiste til Frankrike med. Den ble aldri den samme etterpå så han var tilbakeholden med å starte langt unna.

 

Rex Rodney stod oppstallet en kort periode på Jarlsberg som 3-åring for han slet med svingene på Forus før den ble gjort om. Da var det Svend Hansen som trente. Når han kom hjem igjen slet han med en skade og det gjorde at han fikk litt fri. På slutten av sesongen gjorde han det bra og tapte Oppdretningsløpet på målfoto minnes Kjell Øystein.

 

Kom det store bud på Rex`en?

 

Jeg er ganske sikker på at det kom bud på ham. Hvor reelle dem var skal jeg ikke svare helt sikkert på. Det er lett å by, men ikke alltid like lett å betale men noen var veldig interessert, heldigvis ønsket ikke Thu å selge ham.

Så det store spørsmålet, hva om han hadde fått fullføre Elitloppet 1987?

He he, ja det er umulig å spå. Den opphentingen var helt rå og må ha kostet. Men jeg ser ikke bort fra at han kunne vært med å kjempet der fremme uansett forklarer han for Trav24.

Se finalen av Elitloppet 1987 her

 

 

 

Gjennombruddet og reporteren som virket sjokkert

 

Rex Rodney debuterte som 3-åring ved å få en fjerdeplass på kilometertiden 1.27.7 i april 1983. Han vant ingen løp den sesongen og selv om han avsluttet året med å bli nummer to bak den senere Derbyvinneren Star Hero i Forus Oppdretningsløp var det lite som tydet på at man hadde med en kommende stjerne å gjøre.

 

Hesten fortsatte å utvikle seg fint som 4-åring og vant 6 løp på 21 starter. Først i årets siste start det året snuste Rex Rodney på 20-tallet når han ble tredje bak Hambler F. og Garinca i finalen av Grunndivisjonen på Bjerke.

 

Som 5-åring radet han opp seire og vant hele 25 løp på 35 forsøk. Nå skjønte alle at dette var en hest utover snittet. Hjemme på Forus det året vant Rex´en utrolige 22 seire.

 

Det store internasjonale gjennombruddet kom hele 67 starter etter debuten i det nyinnstiftede løpet Forus Open. Det var 15.april i 1986. Da stod 6-åringen med fjorten strake seire og pressen hadde for alvor sett at noe virkelig stort kunne være på gang.

 

Med en førstepremie på 100.000 kroner lokket løpet mange av de beste elitehestene over fra Sverige. Det er viktig å huske på, for å kunne sette seg inn i den ekstreme prestasjonen han gjorde den dagen at Rex Rodney på dette tipspunktet aldri hadde startet i norsk gulldivisjon i V6 som det het den gang. Han hadde kun ved et tilfellet travet raskere enn 16.8.
Velkjente Hallvar Flatland kommenterte Forus Open på NRK. Han virket mer enn litt forundret i stemmen når Kjell Håkonsen valgte å sitte i dødens posisjon mot en slik formidabel motstand når muligheten faktisk var til stedet for å gå ned i rygg på ledende Lea Key. – Rex Rodney er utrolig nok gjort til et andevalg av spillerne sa han underveis. Mer sjokkert skulle han bli senere i løpet.

 

På den siste langsiden ble det virkelig tempo på løpet. Kjell ba om mer, Rex`en sparket i fra og ga et svar som fikk en travnasjon til å gispe etter luft. Det alle håpet men ingen våget å tro skjedde på en så imponerende måte man ikke kunne forestille seg. Rex Rodney viftet i halen, et kjennetegn som senere ble hans varemerke, før han latterliggjorde all motstand. Han overtok teten inn i siste sving og fosset i fra feltet foran et imponert publikum og en sjokkert reporter. Hallvar Flatland er en svært travinteressert herremann som virkelig visste å sette pris på god travsport. Men dette hadde han tydeligvis ikke ventet seg. Han mistet omtrent munn og mæle.

 

Vinnertiden ble 1.14.5/1600 meter. En ny stjerne ble født den dagen, han var norsk og het Rex Rodney. Mediene tok nå fullstendig av.

Se Forus Open 1986 her

 

Alle ville ha en bit av Rex Rodney

 

Grunnen til den voldsomme populariteten var kanskje det at ekvipasjen var så erkenorsk. I tillegg er svensk travsport så mye større enn vår at eventyret nå så vidt hadde startet fikk en slags David mot Goliat-effekt. Trent av en stille og rolig travtrener som av alle ting var allergisk mot hest. Dag etter dag, uke etter uke jobbet han i det stille med Rex Rodney hjemme på stallen ute på Sviland. Han kom sjelden og aldri med store ord, men titt og ofte med vittigheter via en mild humor man kunne le seg skakk av. Trener Kjell Håkonsen var en journalists drømmeintervjuobjekt. Hans stoiske ro ga så definitivt eventyret om Rex Rodney det lille ekstra.

 

Rex Rodney og Kjell Håkonsen påbegynte sin storhetstid lenge før Gro Harlem Brundtland påstod at det var typisk norsk å være god. Via noen imponerende resultater i en sport Norge ikke hadde hevdet seg all verden i tidligere skaffet de travsporten en posisjon hos det norske folk man aldri før hadde sett maken til.

 

Stortravere som Jens Protector, Merceno, Prince Royal, Scott Protector får ha oss unnskyldt. Rex`en ble kongen, akkurat som eier Torleif Thu hadde håpet på når han navnsatte sin aller siste hest.

Se Oslo Grand Prix 1986 her

 

Plutselig hadde alle hørt om Rex Rodney, og alle ville ha en bit av ham. Han var overalt i mediene, på tv, i radio og nesten samtlige av landets aviser. Rex Rodney var blitt et navn alle kjente til. Unge som gamle hadde hørt om hurtigtoget fra Sviland.

 

Epler ble servert den firbente i hagen utenfor Den Norske Ambassaden i Stockholm. Han fikk sågar politieskorte til travløp på åpningsdagen av Sørlandets Travpark i 1986. Når andre måtte stå i timelange køer langs E18 ble Rex`en og Kjell geleidet forbi massene med blålysene på. Han var formelig på alles lepper.

 

Også hoppene ville ha sitt. Rex Rodney bedekket faktisk en hoppe omtrent på flystripa på Fornebu Flyplass når superhesten var på vei til Solvalla og Elitloppet i 1989. Så travel var han. Rex`en og Top Cherie hadde en kjapp hyrdestund før han ble heist om bord i flyet, føllet fikk det passende navnet Airport Quickie.

 

 

Det var mange som skulle mene mye om matchingen av Rex Rodney. Undertegnede er fast bestemt på at nettopp Kjell Håkonsens måte å matche Rex Rodney på var en sterk medvirkende årsak til at folket trykket ekvipasjen så til de grader til sitt bryst. Han takket høflig nei til en rekke storløp ute i verden fordi Rex´en var norsk. Han startet mer enn gjerne både en og to ganger ekstra her hjemme fremfor å reise den lange og kronglete veien fra Rogaland til det store utland.  Folket flest fikk et forhold til hesten nettopp gjennom mange starter over flere sesonger. Han var stadig å se i V6 på norsk tv og folket elsket ham.

 

 

 

Rex Rodney var ikke bare en ualminnelig vakker og maskulin hest med en stor flat panne med velplasserte og tillitsfulle øyne. Han var også klokere enn de aller fleste. Her koser han med Anette Linnerud fra sin tid på Bjerke Travbane. 

 

 

Et eksempel på dette fikk jeg da jeg som stallgutt på Bjerke fikk ansvaret for Rex Rodney i noen måneder i 1990. Hesten hadde pådratt seg en seneskade og stod oppstallet hos Steinar Holm i rekonvalesentperioden samtidig som han fikk behandling av Professor Birkeland. Hesten var klart på bedringens vei når Bjerkeledelsen spurte Kjell om Rex Rodney kunne være master foran Olympiatravet som dette året var tildelt landets hovedbane. Kjell sa ja og kom selvsagt fra Sviland for å kjøre selv.

 

Rex Rodney var en hingst som likte å vise seg fram, han var en gladgutt med sans for det andre kjønn. Vi pusset og stelte for å gjøre den mørkebrune muskelbunten så fin vi kunne foran oppgaven. Hoppene i stallen knegget og Rex`en svarte med noen rekespark bakut og enda høyere vokal. – Følg med nå så Kjell til meg idét han tok et nummerdekken og slang over ryggen hans. Det var som om noen stakk en bedøvelsespil i baken på ham. Rex`en skjønte med en gang hva han skulle, senket hodet mot bakken, la ørene forsiktig bakover og gikk inn i sin dypeste konsentrasjon. Det øyeblikket glemmer jeg aldri.

 

I løpsbanen hadde han en tiltrekningskraft på publikum få andre kunne matche. Mørkebrun, kraftig og muskuløs men likevel vakker som et maleri. Uansett fart fløt travet til hundre prosent, nettopp taktskifte og speeden ble trukket frem som ekstreme egenskaper av de etter hvert mange som uttalte seg om hesten. Med hvite bandasjer på bakbena og den karakteristiske hvite pyntepusen over nesen pilte han til tet så mange ganger at selv gamle damer på gata i Oslo kjente ham igjen fra tv-ruten.

 

Når det umulige ble mulig

 

Noen uker etter det store gjennombruddet hjemme på Forus vant den nye superduoen Oslo Grand Prix som første norskfødte ekvipasje siden 1966. Lukker man øynene kan man fortsatt høre Bjerkebanens legendariske løpsleder Werner Johannessen bryte inn og si – Farten første fem hundre, ett-tiiii. Det var definitiv ikke dagligdags den gang. Publikum var i ekstase. På oppløpet ble Utah Bulwark avvist like lett som den hjemlige eliten ble det på Forus. Rex Rodney så helt uslåelig ut.

 

Norge stod nå på hode. Vi var inne i det gode selskap og folk snakket om travsport på lik linje med fotball.

 

Så ble ekvipasjen invitert til Solvallas Elitlopp. Et av verdens mest omtalte og berømte travløp som går av stabelen siste helg i mai på Solvalla. I dette løpet hadde norskfødte hester til da bare tjent et par tusen kroner til sammen i historien. Selvsagt skulle man si ja men Kjell var en ringrev som skjønte hvilket trekkplaster den norske hesten var blitt. Nå kunne han stille krav. Han var ikke sugen på den over 100 mil lange turen på dårlige veier med bil og henger. Solvalla var heller ikke sugen på et storløp uten den nye superstjernen og slik ble det til at den norske hesten fikk flytransport til Stockholm.

 

Med splitter ny drakt, sponset av Felleskjøpet var det stor ståhei når det norske håpet ankom Fornebu Flyplass. Flykapteinen ble avbildet med tummelen opp og fagbladet Trav- og Galopp-Nytt i flyruten sekunder før de lettet. Hele travnorge var i ekstase.

 

Solvalla er en enorm arena som kan skremme vettet av hvilken som helst debutant. Vel var Rex`en blitt vant med folkemasser rundt seg men brølet fra 30.000 tilskuere og klappsalvene på Solvalla var han nok ikke helt forberedt på. 6-åringen raste også avgårde, med halen i været nesten på tvers i sulkyen oppløpet ned i langt større tempo enn Håkonsen ønsket første gang han viste hesten banen. Også den utfordringen fikset det norske vidunderet til 20 i stil.

Se kvalifiseringen Elitloppet 1986 her

 

Journalister spurte alle som kunne krype og gå den dagen. Kunne virkelig en jypling fra sørvestlandet takle dette enorme presset?

 

Stig H. Johansson sa som sant var - når han kan slå min egen Utah Bulwark over full distanse på Bjerke så kan jeg ikke annet enn å tro på ham her heller. Men hva med to heat på samme dag ble den berømte skribenten Bo ”Red Mile” Fransson spurt om
– Jeg sammenligner det med en bokser. En ung og sprek bokser tåler langt flere slag på kjeften enn en gammel. Når Stig H. blir mektig imponert over en hest så gjør jeg det også var hans klare svar. 

 

Resten er travhistorie på sitt aller beste og allerede skrevet med gullskrift. 25.mai skjedde det som aldri hadde skjedd før og ikke har skjedd siden. En helnorsk vinner av Elitloppet. Rex Rodney danset inn til seier i kvalifiseringen på 12.6, det raskeste en norskfødt hest noensinne hadde travet.

 

I finalen ble ydmykelsen total for våre svenske venner når Rex`en igjen knuste dem fra dødens posisjon. Det var Stig H. Johanssons hester på alle kanter. I tet, i andre utvendig og jagende i sporene kom Stig H. selv med Utah Bulwark. Men til ingen nytte, Rex Rodney kontrollerte alt fra dødens, igjen!

 

Publikum gikk totalt av skaftet i en rus bare trav kan gi deg. Nordmenn utstyrt med supporterutstyr og norske flagg veltet over rekkverkene og ut i banen. Det så på et tidspunkt ut som om en samlet norsk befolkning eide hesten. Under seiersdefileringen så Solvalla så ut som Karl Johan på 17.mai. Ikke før og ikke siden har det kokt slik på Solvalla etter en finale. Selv svenskene flagget for den norske hesten.

Se finalen Elitloppet 1986 her

 

Resten av karrieren

 

Rex Rodney var Norges klart beste hest i flere år på rad nå. Han vant Oslo Grand Prix også i 1987, han vant kvalifisering til Elitloppet men galopperte seg bort i finalen som favoritt det året. Han kvalifiserte seg til og med til finalen i 1989, for tredje gang på tre forsøk. Han vant stort sett alle storløpene som kan vinnes i Norge. Vi kan kommentere noen av løpene hans litt ekstra.

 

Drammen Grand Prix 1997

Rex Rodney trakk spor ti i Drammen Grand Prix i 1987. Kjell Håkonsen valgte fjerde par innvendig og åpningen kom ikke før i den siste svingen. Med superspeedige Hambler F. i tet og moderat fart underveis skal det normalt sett være helt umulig å vinne fra fjerde innvendig på det korte oppløpet. Men Rex Rodney var ingen normal hest. Via en hinnsides spurt, som av flere ble klokket til et sted mellom 1.02 – 1.05-fart ned oppløpet, hentet han igjen lederen kort før mål. Et av de mest spektakulære løp som er kjørt i Norge.

Se løpet her, andre løp i denne video

 

Jotun Grand International 1990

I 1990, som 10-åring hadde Rex`en atter kommet tilbake etter seneskader og operasjon. Stedet var Jarlsberg og løpet het Jotun Grand International. Fra spor åtte formelig fløy Rex Rodney til tet, nå mot internasjonale topphester som superhoppa Peace Corps og startraske Meadow Roland. Kjell satset offensivt og svarte opp føringen. Peace Corps fikk det beste løpet i andre utvendig ettersom Preben Kjærsgaard ikke turte å sitte i rygg på den aldrende norske stjernen. En manøver som kanskje koster Rex Rodney seieren. Peace Corps angrep på oppløpet og slo seg forbi i det aller siste steget. Rex Rodney var omtrent på topp selv i sin sjette sesong på høyeste nivå.

 

 

Bergen Travparks Invitasjonsløp 1986

Etter seieren i Solvallas Elitlopp 1986 stod hesten nå med 20 strake seire. Neste oppgave var Bergen Travparks Invitasjonsløp og Rex`en var dunderfavoritt. Den tidligere fotballstjernen og hesteoppdretteren Tom A. Lund annonserte  at han skulle spise skolissene sine om Rex Rodney tapte. Den berømte seiersrekken til Vintilla var virkelig i fare. Etter konstant press mot den svenske stjernen Callit som ledet løpet kom outsideren Florican Will og spurtet forbi Rex Rodney for Torbjørn Jansson på oppløpet. Det kravstore publikum kunne nesten ikke tro det de så. Bergensere er vanligvis ikke lavmelte men nå var det musestille på Travparken.

 

VM 1987

I 1987 reiste Rex Rodney over til USA for å delta i VM, et løp som Habib og Ulf Thoresen hadde vunnet året før. Løpet gikk på Roosevelt Raceway i New York. På mange baner her hjemme satte man opp storskjermer og åpnet dørene på nattestid slik at vi nordmenn som ikke reiste over there fikk se løpet. Teknologien og tv-bildene var ikke like bra som i dag og ettersom både Kjell Håkonsen og Karl O. Johansson hadde hvite drakter var det mange som jublet uhemmet når Callit kom først til mål. Først minutter senere kom resultatet for en dag. Vårt håp hadde galoppert seg bort. Det ble også det eneste løpet Rex`en gikk utenfor Norge og Sverige.

 

Rex Rodney startet totalt 179 ganger fordelt på ni sesonger. Han vant ikke løp i sin første aktive sesong som 3-åring, han vant heller ikke løp i sin siste sesong som 11-åring hvor han for øvrig bare startet en gang. 110 ganger seiret han, totalt ble han blant de tre beste i 141 starter, på konto stod det 5.830.669 kroner når karrieren var over. Han vant Forus Open hele fire ganger, Oslo Grand Prix to ganger, Norgesmesterskapet to ganger pluss en rekke andre store løp både en og to ganger.

 

Fakta om Rex Rodney:

 

1. Kjell Håkonsen, Svend Hansen, Geir Hegdal, Kjell Sele, Magnus Helland, Gunnar Mehla, Lars B. Revheim og Hans Petter Tholfsen kusket Rex Rodney i hans karriere.

 

2. Sigbjørn Levang, Kjell Øystein Håkonsen, Randi Kilhavn og Frode Taksdal har vært oppassere på hesten.

 

3. Rex Rodney står oppført til 1 i odds 118 ganger i DNTs oversikt over hans løp (der mangler dog 2 starter).

 

4. I perioden 23.11/86 til 07.02/87 vant han ni strake seire på Forus, Bergen, Drammen og Bjerke til 1.00 i odds.

 

5. Med dagens premienivå hadde førsteplassene i Elitloppet, Oslo Grand Prix og Forus Open til sammen gitt 10 millioner kroner. Rex Rodney fikk samlet 1.443.000 kroner for de seirene. 

Se Oslo Grand Prix 1987, her var Rex Rodney etter min mening på sitt aller beste

 

 

 

Avlskarrieren

 

Rex Rodney hadde dårlige forutsetning for å bli en god avlshingst, bare prestasjonene i voksen alder og et godt eksteriør kunne han slå i bordet med. Han var sent i gang, viste ikke early speed og var betegnet som tilnærmet stammeløs av de fleste. Han stod oppstallet både i Norge og Sverige. Fikk totalt 79 avkom i Norge og 22 i Sverige. Hans første avkom ble født i 1988 og hans siste allerede i 1992. Knapt et avkom slo til, det var liten rift om hans tjenester og interessen dabbet fort. Bella Rodney 334.800 kroner og Rex Pride 288.700 kroner var de eneste som tjente over 100.000 kroner. I Sverige ble Keep On Julle 120.000 svkr den eneste som passerte 100.000 kroners grensen. Rex Rodney ble en flopp som avlshingst.

 

 

 

En trist avslutning

 

Det ble med et løp i 1991, det endte i galopp. Rex Rodney ble også starterklært i Klosterskogen Race dette året men kom aldri til start og karrieren var over.

 

Den 26.august 1992 er det ubønnhørlig slutt. Kjell Håkonsen river av løpsskoene for aller siste gang på seremoniplass på Fours.  Rogalendingene møtte opp i tusentall for å hylle sin store helt for aller siste gang. Nå skulle kongen betjene hoppene og bare det.

 

Omtrent samtidig med at eier Torleif Thu fikk diagnosen kreft utviklet Rex Rodney seg også i negativ retning hva gjelder hans gemytt. Hesten bet og skadet en stalljente ganske stygt, der og da bestemte Torleif Thu seg for at han ville avlive kongen før han selv ikke hadde kontroll over det. 12.februar 1995 ender Rex Rodneys liv.

 

Det ble masse skriverier når pressen fikk fatt i historien og versjonene var mange. Kongen var død og hans faste følgesvenn Kjell Håkonsen ble ikke engang informert. Kjell skal ha vært langt fra fornøyd med at han ikke fikk tilbudet om å overta hesten han hadde opplevd så mye sammen med. Han ville så gjerne at han skulle få leve godt de siste årene og bare kose seg i luftegården. Det eneste vi kan fastslå er at siste kapittel i historien om Norges desidert mest berømte travhest var ikke av det lykkelige slaget.

 

Rex Rodneys navn vil uansett stå skrevet med gullskrift i historiebøkene. Omtrent på egenhånd løftet ekvipasjen Rex Rodney og Kjell Håkonsen travsporten fra en anonym tilværelse og inn i rampelyset.  

Takk!

---

Video av Forus Open 1986 og Drammen Grand Prix 1987skaffet til veie av Arnfinn Roaldsøy

Foto stort bildet: Elling Gjesdal
Svart/Hvitt: Erik Widen
Lite foto: Annette Linnerud

Noen faktaopplysninger er hentet fra boken - Vi slo dem, Rex`en, heftet Rex Rodney fra start til mål og Hästsportens Årsbok 66.  

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!