Trav24 login

Glemt passord?

 

Meny

 

Da han møtte henne!

Del:  

Alternativ behandling er kommet for å bli. Stadig flere trenere, eiere og veterinærer benytter kompetent personell til behandling og vedlikehold til hestene. Mannen som i forrige uke ble med Trav24 på besøk hos landets desidert mest kjente sådan har ingen grunn til å betvile effekten. Han er nemlig fysioterapeut på mennesker selv. 

Fysioterapeut Erik Viken tar daglig i mot sine tobente pasienter på Lambertseter Fysioterapi bare 10 minutter med bil fra Bjerke Travbane, det har han gjort siden 1981! Gjennom spillet ble interessen for hest bare større og større. Det ender ofte med at man blir hesteeier, så også med Erik som i dag er deleier i to løpshester.

- Tvilling var mitt spill på 80-tallet, det likte jeg sier Erik. Så ble jeg med på en andelshest hos Boye Ølstøren som het Junge Løjbjerg. Siden har det ballet på seg men vi hadde faktisk bare islandshester i familien en periode sier Erik. I dag eier han 75 % i lørdagens V75-vinner Strong Forte og en tredjepart i Staply som var pasienten og grunnen til besøket hos Annica Thoresen.  
 
Etter diverse problemer med sistnevnte hest satt Trav24 opp et møte mellom mannen som fikser vonde muskler på mennesker og damen som er på alles lepper hva gjelder å fikse trøblete hester, Annica Nygren Thoresen.
 
Vi satte kursen for Gislerød Gård i Vestfold, ikke så langt fra stallen til Geir Kihle, bare 10-15 minutters kjøring fra avkjørselen mot Holmestrand og Hof, rett etter stoppestedet By The Way som runger over E6.

- Jeg har lest masse hesteanatomi de siste årene men det er kompliserte greier sier Erik med latter i stemmen. Jeg fulgte veldig nøye med når Annica som forøvrig imponerte meg gikk gjennom hesten. Jeg forstod det meste av hva hun fant og forklarte men jeg må innrømme at jeg trodde det var langt mer alvorlig, for hesten travet så langt fra bra i sitt siste løp på Biri. Jeg kan allerede nå konstantere at om denne behandlingen fungerer så blir jeg litt sjokkert over hvor lite som skal til sier Viken som hadde med seg samboer Anne og deleier Stein Bjørnsen på tur.
 
Alle har hørt om Annica Thorsen, navnet dukker stadig opp på seremoniplass landet over i diverse seiersintervjuer.

- Annica har behandlet hesten, det er som en ny hest. - Annica har jobbet med hesten og nå fungerer han plutselig hundre prosent, osv osv. Hester som Moe Odin, Viking Frecel, Bork Odin, Megaman Neo, Dotterud Teddy, Bullchip, Norheim Faksen, Tekno Odin osv osv har fått hjelp fra mirakelkvinnen.
 
På gedigne Gislerød Gård (bildet) finner man stort alt man trenger, og litt til. Treningsveier varierer fra flat bakke til nesten rett oppover, luftegårdene kan minne om kinesiske rismarker der de ligger i etasjer oppover skråningen bak stallen, et enormt ridehus, bokser som kunne huset en liten famile, tredemølle med mulighet til å fyll vann i og horsewalker samt eget fòrrom. Alt for at hesten skal ha de beste sjanser til å lykkes. Annica Thoresen behandler ikke bare hester, om ønskelig oppstaller og trener hun også hester som trenger intensiv behandling og tett oppfølging. Hun er norges mest kjente alternative behandler som det heter men den svenske jenta med flytende norsk språk er utdannet bedre enn de aller fleste.
 
Hun er utdannet veterinær i Sverige, med en toårig spesialistutdanning på hest. I tillegg er hun utdannet og sertifisert veterinærakupunktør (IVAS; International Veterinary Acupuncture Society) og osteopat på hest (ISEO; International School of Equine Osteopathy).
 
Som om ikke det var nok, gården inneholder også en skole. Ved siden av å behandle hester hjemme på klinikken driver hun også Skandinavisk Skole i Holistisk Hesteterapi. Gjennom kurs over nesten to år popper det stadig ut nye hesteterapeuter med hennes velsignelse. De får grundig utdannelse i anatomi, fysiologi, akupunktur, osteopati og fôring (les mer på www.gislerod.no). Det meste av utdanningen skjer i helgene men også ellers i uken når elevene skal ha praksis. Annica starter opp neste kurs allerede i januar 2013, her er søknadsfristen 15.november så frister det er det bare å søke. Annica legger vekt på hesteerfaring ved opptak, og det er audition før man få plass.
 
Rykter sier også at Annica som selv eier travhester får med seg stort sett alle travløp som sendes på Rikstoto Direkte og det gikk ikke lang tid før hun kjente igjen travtrener Jo Svenstad når han ankom stallen med Staply. Jeg så Red White Socks på Momarken forleden, det er din hest ikke sant kom det kontakt fra Annica som dermed bekreftet det ryktet.
 
Hva er de vanligste problemene du får i fanget?

Nedsatt prestasjon, fremst aksjonsproblemer.

Ligger det mye helseproblemer rundt fòring av hest eller kommer det meste via trening og løp?

Det siste året har fôret (dårlig hygienisk kvalitet på høyet/høysilasjet) spilt en stor rolle i luftveisproblemer, som “tette halser”. Dårlig hygienisk kvalitet av så vel korn som høy/høysilasje gir symtomer som såre koder, hudutslett, kuler i huden, luftveisproblemer; hoste, astma, når det spises. Tørt høy med muggsopp støver mye og avgir muggsporer, det ser ofte ut som en røykslinge når man rister høyet. Det reagerer hesten allergisk på når de pustes inn.
Aksjonsproblemer og haltheter forårsakes av en kombinasjon av trening, underlag, utstyr, dårlig skoing og til største delen hestens måte å bruke kroppen sin på. De fleste hester, akkurat som vi mennesker, er “høyrehendte”, eller heller har en bedre koordinasjon og finmotorik på høyre side. Dette i forskjellige grad. De vil da forflytte tyngdepunktet sitt mot høyre og bruke høyre bakbein mer i frasparket. De fleste hester får aller først problemer med muskulaturen i høyre bekken- og hofteleddområde.

Hvilke generelle råd kan du gi til hesteeiere som vil ta ekstra godt vare på sine hester?
 
Grunnet at hestene ikke bruker seg likesidet må man legge ned mye mere tid på innkjøringen av unghestene. Man må lære hesten å bruke seg rett. Treningen bør være variert. Hesten bør aldri gå fortere enn at den kan trave rent, i takt og balanse. Lær hesten å skritte på lang tøm før og etter arbeid.

Stretching er en god måte å forbygge muskelspasmer på. Det viktigste fôret er et høy/høysilasje av god kvalitet så vel nærings- som hygienmessig. Mindst 1.5-2kg/100kg kroppsvekt hver dag.

Sko etter hestens eksteriør. Ute i luftegård hver dag, helst sammen med andre hester, om mulig. Alle hester i trening trenger jevnlig behandling med osteopati, kiropraktikk og/eller akupunktur, for å vedlikeholde muskulaturen og redusere risikoen for skader til ledd og senevev. På lik linje med idrottsfolk avslutter Annica.

Mens Annica gjennomgår Staply dukker Jenny Thygesen fra Sørlandets Travpark opp. Hun har med seg to kaldblodshester som ønsker behandling.

I hvor stor grad har dette opplegget fungert for deg?

- At vi setter oss i bilen å kjører drøyt tre timer to ganger i måneden er svar nok sier Jenny og ler. Jeg har hatt god effekt av behandlingen. Det er nesten så jeg kan si at alle hestene jeg har hatt her har forbedret seg. Ta Rinde Kvikken f.eks. Han galopperte på oppløpet i stort sett hvert eneste løp han gjorde. Nå har han nesten sluttet helt med det og tjent over 260.000 kroner bare i år. Millioner har han også blitt sier alltid blide Jenny før Annica tar fatt på hennes hester.

Ann Turid Thales og Lise Synnøve Arnesen er elever på skolen, de er ferdig i høst og kan da kalle seg hesteterapeuter. De har allerede planene klare og starter opp med behandling hjemme i østfold. - Vi har allerede fått godkjent av Momarken Travbane at vi kan bruke en av stallene som ikke er i bruk som behandlingslokaler. Vi håper å komme i gang med behandling av hester allerede før jul. Vi har litt større planer på sikt men nå får vi ta ting i riktig rekkefølge sier de to i munnen på hverandre.

Foto: Trav24.no

Tips en venn


Kommentarer (0)

Trav24 forbeholder seg retten til å ikke publisere useriøse kommentarer.
Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.


Logg inn eller opprett en brukerkonto for å skrive kommentarer.
NB: Det er gratis å registrere seg!